Синът на кметицата на петричкото с. Марикостиново е с постановено прокурорско задържане за 72 ч, а от съда ще се иска най-тежката мярка за неотклонение запостоянно. Това става ясно от второ поред съобщение на Апелативна прокуратура-София само за един ден, посветено на младия "юнак".

Около младежа избухна "типичен" скандал - издевателства и бие серийно наред, а преписките по съмнителен начин потъват в полицията и другите правоохранителни органи.

Местни хора дори излязоха на протест сутринта с думите, че всички се страхуват от сина на Гергана Тодорова. Това се случи, след като Георги Узунов от селото събра кураж и сутринта разказа пред бТВ, че е зверски пребит от кметския син, известен като Велко. Но едва ли е първият такъв...

Узунов се прибирал към дома на баща си в Марикостиново около 3 ч. сутринта в събота, когато двама мъже го нападат в гръб.  Единият е Тодоров, който се е предал.

"Велко го видях как ме повали в гръб, почна да ме рита. Другото момче го видях с периферията. Той е Митко Георгиев от селото. Почнаха да ме ритат и по главата", разказва мъжът.

"Майката на Велко Тодоров има някакви пререкания с баща ми за имоти. Той е заплашвал много хора в селото. Страхувам се много за семейството ми, за децата ми“, обясни пострадалият.

Живущите в селото потвърждават думите за системен тормоз от страна на кметския син.

"Искаме да изкажем съпричастност към зверски пребития Георги и да кажем "не на страха". Нашите искания са незабавно изземване от полицията на оръжието на семейство Тодорови, те са ловджии. От кметицата искаме оставка. Велко Тодоров осем години е под крилото на майка си“, обясни пред медията роднина на пострадалия.

Друг живущ в селото разказа, че в нощта на инцидента Велко Тодоров е пребил и 64- годишен мъж в село Генерал Тодоров. 

Според друг живущ "този тормоз продължава от осем години“.

Историята поразително напомня за сина на зам.-окръжния прокурор на Перник Бисер Михайлов, който години безчинства с неясно какъв "чадър". А накрая, като реши да работи, прокуратурата откри данни за... осем обвинения срещу него и дори срещу Васил вече текат паралелно няколко дела по същество.

Интересно е, че и там работата се "отпуши", след като хора събраха кураж да говорят след години мълчание - в пернишкия случай това бе жената на пребит уважаван местен спортен деятел.

Сутринта Апелативна прокуратура-София разпореди на окръжното ниво в Благоевград - "извършване на проверка на преписки и досъдебни производства, касаещи лицето В.Т. от Марикостиново"

"В хода на проверката следва да се изясни на какъв етап от разследване са те, както и наличие на преписки срещу В.Т., архивирани в Районно управление на полицията.

При установяване на приключени преписки следва да се извърши служебен контрол относно законосъобразност и правилност на прокурорския акт."

По-късно от държавното обвинение излязоха и с второ съобщение - от него става ясно, че Велко е действал, докато е в изпитателен срок на своя условна присъда.

Що се касае до бития Георги Узунов, обвинението установило, че той има "средна телесна повреда, изразяваща се във фрактура на главата, както и наранявания в областта на лицето и тялото" (т.е. - би трябвало кметският синковец да не може да мине само с лекото обвинение за хулиганство - поне теоретично, б.р. на Клуб Z).

Заради сложното му минало ще искат от съда постоянно задържане. 

Ето и съобщението на Апелативна-прокуратура София:

Под ръководството на Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, се води разследване за причиняване на телесна повреда.

Понастоящем е установено, че около 02,55 ч. на 09.07.2023 г. на ул. „Екзарх Йосиф“ в с. Марикостиново, община Петрич, бил нападнат Г.У. Вследствие на нанесения побой на мъжа била причинена средна телесна повреда, изразяваща се във фрактура на главата, както и наранявания в областта на лицето и тялото.

В хода на разследването на деянието са били събрани доказателства за виновността на две лица - В.Т. от с. Марикостиново и И.Б. от с. Дрангово.

Двамата са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР.

Предстои Районна прокуратура – Благоевград да привлече извършителите на престъплението към наказателна отговорност за престъпление по чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

Лицето В.Т. ще бъде задържано за срок от 72 часа. Спрямо него ще бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, т.к. деянието е извършено от него в изпитателния срок на условно осъждане по друго дело.

Действията по разследването продължават.