Интересни са резултатите, след като Апелативна прокуратура-София разпореди ревизия на спрени преписки срещу поредния "местен" деребей - сина на кметицата на с. Марикостиново.

Точно както и синът на прокурора на Перник, Велко Тодоров издевателства серийно, безнаказано и... изпълнявайки "половината" Наказателен кодекс.

Накрая - след като проговори (пред бТВ - не пред прокуратурата!) поредният пострадал, дори местните излязоха на нещо като протест.

На всичкото отгоре - поредното си издевателство - средна телесна повреда, оказа се, Тодоров е извършил докато е в изпитателен срок на стара условна присъда. Тя пък била за транспортно престъпление от 2018 г.

Както Клуб Z писа, тогава АП-София, към която е и Благоевград, прати нареждане да се изиска справка за висащи преписки и досъдебни поризводства срещу "лицето В. Т. от Марикостиново".

Резултатите, които стават ясни от днешно съобщение на пресцентъра на прокуратурата, са следните:

 - до момента срещу младия човек са образувани общо десет преписки и досъдебни производства;

- в Районно управление на полицията в Петрич е установено наличие на архивирани две жалби, за които не е уведомена компетентната прокуратура;

- по шест от преписките, заведени по повод сигнали и жалби от различни лица за деянията на В.Т. (в т.ч. за побои, закани, грабеж), са постановени откази от образуване на досъдебни производства;

- досъдебното производство за закана с убийство е прекратено.

Споменава се, че през ноември 2018 г. на В.Т. е наложено наказание от една година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок и лишаване от право да управлява МПС - явно това, по което Велко е в изпитателен срок и към момента на "новия" си подвиг - средна телесна повреда на човек от селото.

"Предстои осъществяване на служебен контрол от Окръжна прокуратура – Благоевград върху прокурорските актове по приключените преписки и досъдебното производство, както и произнасяне по архивираните в полицията преписки", допълват от държавното обвинение.

Ето и пълния текст на съобщението:

В Апелативна прокуратура – София постъпиха материали по разпоредена проверка на преписки и досъдебни производства, свързани с деянията на лицето, разследвано за побой в с. Марикостиново

В Апелативна прокуратура – София постъпиха материали от Окръжна прокуратура – Благоевград във връзка с разпоредена проверка на преписки и досъдебни производства, касаещи лицето В.Т. от Марикостиново, община Петрич.

Повод за нея са публикации и репортажи в медиите за нанесен от него побой на мъж и твърдения на граждани относно други негови деяния.

Лицето В.Т. е привлечено в качеството на обвиняем от Районна прокуратура – Благоевград по досъдебно производство за причиняване на телесна повреда на 09.07.2023 г. По искане на държавното обвинение спрямо него е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Действията по разследването по това дело продължават.

Срещу същото лице към настоящия момент са образувани общо десет преписки и досъдебни производства.

От проверката, извършена на място в Районно управление на полицията гр. Петрич, е установено наличие на архивирани две жалби, касаещи В.Т., за които не е уведомена компетентната прокуратура.

По шест от преписките, заведени по повод сигнали и жалби от различни лица за деянията на В.Т. (в т.ч. за побои, закани, грабеж), са постановени откази от образуване на досъдебни производства. Досъдебното производство за закана с убийство е прекратено.

През м. ноември 2018 г. на В.Т. е наложено наказание от една година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок и лишаване от право да управлява МПС за срок от една година по дело за престъпление по транспорта.

Предстои осъществяване на служебен контрол от Окръжна прокуратура – Благоевград върху прокурорските актове по приключените преписки и досъдебното производство, както и произнасяне по архивираните в полицията преписки.

Днес и Борислав Саравоф разпореди проверка на стари преписки:

С цел насърчаване на приключването на досъдебни производства, от чието образуване е изминал значителен срок, без те да са решени по същество, изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов издаде заповед, с която на административните ръководители на прокуратурите се възлага създаването на организация по установяване на причините за забавяне на дела, както и ускоряване на тяхното приключване. Това съобщиха от прокуратурата.

На административните ръководители на апелативните прокурори е възложено да извършат преглед на наблюдавани в съответните окръжни прокуратури четири групи дела.

Сред тях са неприключени и нерешени досъдебни производства, както и спрените, чието наблюдение е било поето от окръжните прокуратури след закриването на Специализираната прокуратура преди една година; неприключени и нерешени досъдебни производства, образувани преди повече от пет години; неприключени и нерешени дела, образувани преди повече от три години, ако по тях има привличане на обвиняем; спрените досъдебни наказателни производства, по които има привлечени обвиняеми.

Такива действия спрямо районните прокуратури следва да извършат и административните ръководители на съответните окръжни прокуратури.

До 30 септември ръководителите на апелативни и окръжни прокуратури следва да изготвят доклади за причините и затрудненията, довели до неприключване на досъдебните производства в разумен срок, пишат от прокуратурата.