Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще се откаже сам от депутатския си имунитет. Той обяви това в парламента, половин час след друго свое изявление, в което разкри подробности около разпитите си в прокуратурата за случая "Барселонагейт" и заяви, че няма да си даде имунитета.

"Все пак аз съм Бойко Борисов, ще си дам имунитета, въпреки толкова очевидно направеното от тогавашния главен прокурор срещу мен. Аз вярвам и на българския съд, и на прокуратурата. Няма да бъда жертва на шантаж и изнудване, за да си прокарват своите решения", каза Борисов.

И допълни:

"В България, ако някой не ми спомене името, се оказва, че не е значим. И тук виждам, че и нашите некоалиционни партньори, и нашата неопозиция, защото напомням как Корнелия Нинова от трибуната на парламента ме призоваваше да ги събера и да направим правителство, множество сигнали от служебното правителство срещу г-жа Нинова стоят "на трупчета". Явно заради това тя се опитва да се възползва и върши някаква друга чужда задача, затова ще си дам имунитета".

Малко преди това той коментира несъстоялата се вчера лидерска среща. Борисов заяви, че тези разговори не са фиксирани, могат да се провеждат и по три пъти на ден, ако е важно.

"С г-н Петков бяхме в комуникация да се вземат необходимите решения - подкрепата за Украйна, срещата във Вилнюс, декларация на ВСС да не избират главен прокурор. Така че днес ще се видим, те не са медийно събитие, а са работни, ако има нещо да се уточнява. Вчера свършихме всичко за днес. Ако има нещо спорно за решаване в Министерския съвет, на работни срещи го уточняваме", обясни Борисов.

Той поздрави външното министерство за организирането на посещение на украинския президент Володимир Зеленски у нас.

"Президентът Зеленски е един от хората, които в момента определят световната политика, водещи война с агресора Русия. Подобно посещение би било много добър знак за демократичната общност, евроатлантическите ни цели, признание за всичко, което България прави през последните месеци. Ако има такава визита, ще се видим с него", каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов коментира, че основните притеснения са две - язовирът "Нова Каховка" и проблемите с атомната централа в Запорожие.

"Световната общност да гарантира, че тази АЕЦ няма да се превърне в ядрена бомба. Замърсеният уран хилядолетия няма да се изчисти. Не трябва да има такава авария", каза той.

Лидерът на ГЕРБ коментира и вчерашното изявление на бившия главен прокурор Иван Гешев, който обяви, че влиза в политиката.

За пореден път той заяви, че няма да се откаже от имунитета си, въпреки че малко след това промени позицията си.

"Моят имунитет го дава българският народ, слагайки ме на първо място и на избори, и социологически агенции, и като политическа личност. На съучениците на Гешев няма да си дам имунитета", заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов разказа за разпитите си в прокуратурата преди два месеца по т.нар. дело "Барселонагейт":

"Въпреки че ме накараха да кажа, че няма да коментирам развеждането ни като мечки по прокуратурите, в единия случай ме питаха дали съм чел вестник "Марица" и списание "Лайфстайл" и какво съм имал предвид да кажа, че след пет години ще се оженя, когато се шегувах с всички вас.

По страшно беше във Върховната касационна прокуратура, когато дойдоха трима прокурори да ми зададат въпрос защо съм поискал оставката на Гешев, а в прессъобщението пишеше убийства, корупция и т.н. Аз питах дали са викали на разпити президента Румен Радев, Христо Иванов, Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов, Корнелия Нинова или Слави Трифонов. В последния момент казаха, че по другите неща няма да ме питат. И до ден днешен не са ме питали."

По думите му изявлението на Гешев е показало, че всичко, което е направил в последните си дни като главен прокурор, е било подготовка на неговия политически проект.

Борисов добави, че "поне 20 политически проекта са почнали изцяло на мой гръб".