Насрочената за днес т.нар. лидерска среща се отложи. Това е станало по искане на ГЕРБ. По план срещата, на която от партията на Бойко Борисов и "Продължаваме промяната-Демократична България" трябваше да обсъждат не само общата законодателна програма, но и номинациите за подмяна на регулаторните органи с изтекли мандати, трябва да се проведе утре.

Това се разбра от думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков и на този на ДБ Христо Иванов, които се появиха днес в парламента, но за разговор във формат обединението.

"Срещата ще се случи в утрешния ден, просто я отложихме от днес за утре", посочи на влизане в сградата на НС Петков.

На въпрос какъв е мотивът за отлагането и плод ли е то на някакви поредни колизии в "сглобката", той посочи:

"График. Плод на график".

Че отлагането е по искане на ГЕРБ посочи Христо Иванов.

"Отменянето на тази среща не е добър знак. Надявам се да става въпрос за моментно логистично затруднение и да пристъпим към провеждането на такива срещи", заяви той.

От партията на Борисов за момента не коментират кое е наложило отлагането. Факт само е, че едно от основните действащи лица на срещите, председателката на парламентарната група Десислава Атанасова, днес е в командировка.

Решението за регулярни лидерски срещи във вторник бе взето миналата седмица, когато се проведе първата такава, от която Бойко Борисов си тръгна - показателно - без да коментира. А на следващия ден посочи: "Колкото по-бързо я забравим, толкова по-добре".

Идеята за този тип формат тръгна от показното, което ГЕРБ на няколко пъти направи в пленарната зала - че може да сформира мнозинства с ДПС и "Възраждане" по различни въпроси. "Така ще е като няма коалиция" обобщи Борисов и поиска от ПП-ДБ подписване на коалиционно споразумение. От обединението обаче не искат да слагат подписи под общ документ с лидера на ГЕРБ и продължават да говорят за намиране на някаква друга форма за взимане на общи решения по законодателната програма, формално одобрена и от двете коалиции.

В добавка, ГЕРБ отвори процедурите за избор на нови титуляри на Сметната палата, БНБ и Здравната каса през главата на ПП-ДБ. Обяви, че ще има свои номинации, в т.ч. за гуверньор на народната банка. Отвърна му финансовият министър Асен Василев - че и ПП ще направи номинация. В отговор на това Борисов обяви - нека спечели този кандидат, който събере мнозинство.