Днес обявявам създаването на гражданско, родолюбиво консервативно движение "Справедливост за България".

Това каза доскорошният главен прокурор Иван Гешев в специално обръщение във "Фейсбук". То започна с голямо интро и надписи като "Прокурорът на народа" и "Голямото начало".

Асоциирайки се явно със солидни маси народ, той оповести, че "ние, гражданите" имаме право да участваме в управлението.

"Всички видяха, че решенията за съдбата на България се диктуват от чужди национални и корпоративни интереси", навлезе той деликатно в територии по-скоро "разработени" от други партии. 

"Това не може да бъде търпяно повече", подчерта доскорошният главен прокурор.

Той алармира за "навлизането на агресивни неолиберални теории и практики, застрашаващи семейството и децата ни". Спомена брака между мъж и жена, но и селското стопанство и как са ни накарали да ядем "чужда, некачествена продукция".

Гешев обяви, че е склонен да работи с всеки и малко мъгляво се обяви за засилване на мажоритарния елемент.

На директен въпрос къде ще е позициониран в политическото пространство, той говори неясно - че искат да ни изтрият като народ и да изчезнем или да емигрираме.

"Като главен прокурор аз знам всичко за всеки в тая държава – просто такава ми беше работата. За съжаление, да знаеш всичко за всеки не означава да можеш да го докажеш", каза прелюбоптно той - като се има предвид, че в цялата си кариера твърдеше, че е само един административен ръководител и наблюдаващите прокурори не му споделят тайни по делата, което е и незаконно.

Около 28-ата минута обаче - когато се задаваха въпроси от публиката, живото излъчване прекъсна. На профила на Гешев съобщиха, че скоро ще бъде възстановено.

По-късно Гешев все пак се включи и каза, че не знае това форма на саботаж ли е, но припомни, че при избирането му два пъти имало заплаха за бомба.

"Това показва, че положението в България е трагично, сбъркали сме посоката и хората основателно искат да бъде изчистен политическият боклук."

Не стана ясно за угасналия ток ли говори. Накрая пусна на фейсбука си снимки на горяла - според него - шахта, която има връзка с угасване на тока, направено персонално заради неговото изявление.

Сред сравнително бедната фактология, Гешев каза нещо интерсно - че Бойко Борисов "не бил щастлив" той да бъде избран за главен прокурор през 2019 г., защото искал жена да е главен прокурор.

Той отговори това на въпрос - срещал ли се е с политици преди избора му (Гешев бе избран със смазващо мнозинство от 20 гласа във ВСС, а предложен с тотално единодушие от 11-имата от Прокурорската колегия, включително пратените там от политическите сили, б.р.).

Така заяви, че се е срещал единствено с "лицето Бойко Методиев Борисов", но това станало на традиционните за тогавашния премиер срещи в сряда с шефовете на служби.

Като цяло на конкретни въпроси отговаряше с познатите фрази: че съдът съди престъпниците, а не прокуратурата, че МВР разкрива престъпленията. Предпочиташе да прехвърля топката на полето на "обират баби и дядовци", "по селата се вихри престъпност" и пр.

Той отговори интересно - не е ли вярно, че е избран навремето от сговора Пеевски-Борисов и от ДПС-ГЕРБ, а сега същите са го свалили. Гешев каза, като контрааргумент, че ако е бил избран от тях, щял да "няма никакви проблеми" и да си довърши мандата.

По повод дебата защо чак сега се сетил за "Барселона", Васил Божков, Цветан Василев и др. дела, каза, че вярно "малко се позабавиха"... Но пък:

"Това, което се случва в момента – включително и с мен, е причинено от това, което свърши прокуратурата до момента, и което изредих", каза той по повод "успехите" на държавното обвинение.

Гешев се ожали още, че във вторник сутринта - на посещението му в Европарламента, се получил в ЕП имейл от ГЕРБ, че вече не е главен прокурор. Така пък отговори на въпроса - защо не е разкрил в Страсбург големи тайни, както обещаваше.