При изследване на генеалогиите на политическия елит на Америка проучване на Ройтерс установи, че една пета от членовете на Конгреса, живите президенти, съдиите от Върховния съд и губернаторите са преки потомци на робовладелци.

Сред 536 членове на последния заседаващ Конгрес Ройтерс е открила най-малко 100 потомци на робовладелци. От тази група повече от една четвърт от сенаторите (28 души) имат сред предците си поне един робовладелец.

Тези законодатели от 117-ата сесия на Конгреса са както демократи, така и републиканци. Сред тях са някои от най-влиятелните политици в Америка: републиканските сенатори Мич Макконъл, Линдзи Греъм, Том Котън и Джеймс Ланкфорд и демократите Елизабет Уорън, Тами Дъкуърт, Джийн Шахин и Маги Хасан.

Освен това президентът Джо Байдън и всеки жив бивш президент на САЩ – с изключение на Доналд Тръмп – са преки потомци на робовладелци: Джими Картър, Джордж У. Буш, Бил Клинтън и – по линия на бялата му майка – Барак Обама. Предците на Тръмп са дошли в Америка след премахването на робството.

Проучването на Ройтерс разкрива колко тясно е свързана Америка с институцията на робството, включително чрез „хората, които създават законите, които управляват страната ни“, казва пред Ройтерс Хенри Луис Гейтс младши, професор в Харвардския университет.

Той посочва, че идентифицирането на тези семейни връзки с робовладелците „не е поредната глава в играта на обвинения. Ние не наследяваме вина за действията на нашите предци.”

„Просто искам да кажа: вижте колко тясно сме свързани с институцията на робството и как тя е повлияла на живота на предците на хората, които ни представляват днес в Конгреса на Съединените щати“, казва Гейтс. „Това е възможност за учене за всеки човек. Това също е възможност за учене за техните избиратели … и за американския народ като цяло".

Освен политиците, цитирани от Ройтерс, „има милиони американци, които също са потомци на робовладелци“, казва пред агенцията Тони Бъроуз, генеалог, който специализира в подпомагането на чернокожите американци да проследят своите предци.

Това, което още не е ясно за науката, е как делът на лидерите от робовладелско потекло се отнася към този на всички американци. Сред учените няма съгласие колко точно американци днес имат предци, притежавали роби.