2500 евро за място във VIP ложа за лекцията на Барак Обама и селфи с него – толкова струваха най-скъпите билети за изявата на бившия президент на САЩ в Берлин снощи. Обама говори пред публика в „Мерцедес Бенц Арена“ на тема „Утрешният ден и предизвикателствата пред нас“.

"Безмилостната спешност на настоящето изисква лидерство както никога досега" и има нужда от "гласове, които ни дават кураж", заяви Обама по време на лекцията. „Германците харесват в него това, което очевидно не намират в германската политика: оптимизъм, непринуденост, сила на думите и хумор“, заяви бившият германски посланик във Вашингтон Петер Витиг.

По време на беседата си бившият президент на САЩ предупреди за поляризацията на обществото и дезинформацията. „Мисля, че това са едни от най-големите опасности за демокрацията“, каза Обама. „Някои млади хора смятат, че всичко, което виждат в Tiktok, е вярно. Но това не е така“. На въпроса за климата той заяви, че младите хора продължават да му вдъхват увереност. „Това, което ми дава надежда, е следващото поколение", каза Обама. „Докато пътувам по света, виждам, че това поколение млади хора е интелигентно, идеалистично и иновативно.“ Голяма привилегия е, каза той, да повлияем на този свят и да го направим по-добро място. “А за по-възрастните хора тук моето послание е: не заставайте на пътя им.“