"Продължаваме Промяната" и "Демократична България" изведнъж се оказаха пленници в собствения си мандат. Имат премиер, имат кабинет, но май забравиха, че са в парламентарна република и нямат мнозинство.

А Бойко Борисов, който е всякакъв, но не забравя такива детайли, вече ежедневно ги хруска за закуска - и напълно резонно. Не можеш да имаш претенции към коалиционен партньор, за когото те е срам да си признаеш, че е такъв.

Сега и симпатизантите, и партийците от ПП-ДБ опищяват орталъка, че ГЕРБ правят плаващи мнозинства с ДПС, БСП и дори с "Възраждане" - но не е ясно какво очакват. Че ЕНП ще се скара на Бойко? Че ще му се обадят от посолството? 

Такава политическа наивност е престъпна. И ако от ПП е очаквана, не е ясно ДБ защо я проявява - в крайна сметка те вече са гърмян заек от предишния подобен трик на Борисов. 

Журналистите вече сигурно ставаме досадни с припомнянето за това какво се случи с Реформаторския блок - но всеки ден се потвърждава колко важно е да го правим. Борисов е майстор в това да употребява политически партии, които нямат друг избор освен него. Разглоби и разпръска тогавашната "промяна" и после без никакви скрупули си направи коалиция с "патриотите", които бяха може би на йота по-лицеприятни от "Възраждане".

И сюжетът се повтаря само седмици след гласуването на новия кабинет. Защо? Защото "промяната" бе твърде страхлива да признае истината - че е в коалиция с ГЕРБ и Бойко Борисов, и експериментира с всякакви еквилибристики, за да избегнат това признание.

Експериментът свърши, и ако ПП-ДБ искат някакъв минимален шанс да свършат нещо полезно, трябва да седнат на една маса с ГЕРБ и да съставят внимателно коалиционно споразумение. 

Би трябвало последните 4-5 парламентарни вота да са ви разяснили, че ГЕРБ никъде няма да ходят. На електората видно не му пука, че Бойко Борисов не е перфектният евроатлантик и няма проблем да го подкрепят санкционирани от Магнитски или поддържащи кремълския диктатор. И че може да го прави пак, и пак, и пак и отново да е първи. 

Вие сте в коалиция с Борисов и ГЕРБ. Време е да си го признаете и да го употребите поне толкова, колкото той ще ви употреби вас - иначе експериментът е бил нахалос. Или ще ви очаква съдбата на всички други, решили, че "Борисов приключи".