"Аз няма да сваля правителството."

"Нали никой не се съмнява, че ротация няма да има."

Тези две заявки направи лидерът на ГЕРБ тази сутрин при дежурния си коментар пред журналисти в парламента. И днес той бе посветен на напрежението между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България", породено от това, че партията на Борисов сформира мнозинства с ДПС и "Възраждане" по различни въпроси, а вчера стартираха и процедури по подмяна на съставите на ключови институции като БНБ, Сметната палата и НЗОК, които не са консултирани с ПП-ДБ.

Не стана ясно какво има предвид Борисов под "Нали никой не се съмнява, че ротация няма да има" - дали, че хоризонтът на този кабинет ще се изчерпа само с 9-месечния мандат на Николай Денков начело на правителството, или че Мария Габриел няма да встъпи като ротационен премиер след това и ПП-ДБ ще продължи да управлява сама.

В същото време Борисов заяви, че няма да сваля кабинета.

"Ако искате служебен кабинет на Радев, ми свалете го" - обърна се той към ПП и ДБ, чиито представители вчера дадоха заявка, че "сглобката" няма да издържи, ако ГЕРБ продължава да не изпълнява поетите "джентълменски" ангажименти.

"България не си е взела парите по ПВУ, ние се разправяме за постове - кой да стане шеф на ДАНС - техният депутат Петър Петров (от квотата на ПП, б.р.). Бюджет още не сме гласували, ние само..., цели фамилии ако може да заминат за Брюксел", атакува още Борисов, визирайки и сем. Лорер.

И продължи, също като вчера, да изброява какви властови позиции имат от ПП-ДБ, а ГЕРБ няма нищо.

"И сега искат и регулаторите. Гоеворих с Христо Иванов, малко им било 7 дни да се направи механизъм. Вече месец и половина откакто е правителството ние механизми нямаме, те назначават навсякъде свои хора - дори за еврокомисар. Те нямат политическо семейство, а искат еврокомисар. То споразумение нямаме. Казах вчера да се подпише споразумение, и Христо Иванов го каза", продължи Борисов, визирайки съкратените срокове за номинация за регулаторите на 7 дни. - "Аз изслушах записа (от националния съвет на ПП) - с тяхно МВР, служби, областни управители, искат да спечелят служебно местните избори. Аз се надявам да осмислят и те своята позиция, защото ние като жертвени агнета няма да стоим", допълни.