Ражда се голям съюз от партии - "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" ще се обединят около общ кандидат за кмет на София. Както Клуб Z вече писа, очаква се това да е Васил Терзиев - известен най-вече като един от създателите на българската компания "Телерик", продадена преди близо десетилетие на рекордната по онова време сума от 262,5 млн. долара.

"Телерик" - една различна ИТ фирма

Историята на една от най-известните български софтуерни компании започва преди 20 години - няколко години след като Васил Терзиев, Светозар Георгиев и Бойко Яръмов завършват Американския университет в България.

Кариерите им първоначално тръгват в различни посоки. Терзиев и Яръмов започват работа в софтуерната компания SwiftPro, няколко месеца по-късно като маркетингов мениджър там отива и Светозар Георгиев. Там тримата срещат и Христо Косев - единственият програмист от екипа, и започват да обмислят идеята за своя, българска ИТ компания, в момент, в който ИТ пазарът у нас все още е изключително скромен - и повечето програмисти работят за чужди аутсорсинг компании.

Първоначално идеята е "Телерик" да създава именно този тип работни места - но четиримата бързо откриват по-добра и по-празна ниша. А именно - тази на софтуера, разработен, за да улесни други програмисти. В този момент никой не подозира, че тази "спомагателна" ниша на ИТ индустрията ще се разрасне в такава степен. Скоро успяват да продадат първия си продукт в Швейцария и колелото се завърта.

Компанията започва с тях четиримата, но само за 5 години вече имат 120 служители. Следващите години не са винаги успешни - международната икономическа криза през 2008-2009 г. очаквано ги удря сериозно и налага значително свиване на разходите и развитието им.

След кризата обаче идва друга ключова идея на екипа - основаването на Академията на Телерик, която се превръща в една от водещите образователни иницативи у нас. Концепцията е проста - ако нямаш достатъчно добри кадри на пазара, създай си ги сам. Освен платени курсове, академията предлага и много безплатни такива - по най-популярните програмистки езици.

Освен за възрастни, се създава и Училищна Телерик академия - напълно безплатна и за деца от 1 до 12 клас. Над 17 000 ученици минават през нея през последните 13 години.

През 2014 г. идва и голямото признание - оферта от американската софтуерна компания Progress Software Corporation за "Телерик" на стойност 262,5 млн. долара. Показателно е, че купувачите не сменят Васил Терзиев и Светозар Георгиев от ръководните постове. По това време "Телерик" вече е с над 650 служители у нас и офиси в Канада, Великобритаия, Германия, Австралия и Индия.

Стартъп и образователните инициативи

"Всичко за мен се корени в две неща и просперитетът на нацията ни е тясно свързан с това. Едното е да имаш образовани хора, образовани не само като технически знания, но и като странични умения, като комуникация, емоционална интелигентност, умения да работиш в екип, разбиране на света около теб, как работят парите, как работи човешката психика, теория на игрите – неща, които ти помагат да разбираш твоето място в един по-голям свят. Другото нещо са чисто техническите умения. Трябва да имаш образовани, мислещи, свободни хора.

Другата част е предприемачеството – хора, които създават стойност, които създават мрежи, които са отговорни в успеха си. Когато имаш образовани, можещи хора с предприемачески, свободен дух, които работят заедно, започва да се получава всичко. На мен цялата ми работа е в насърчаването на тези неща. Всяка една инициатива може да се сведе до тези две неща."

Това коментира Васил Терзиев преди две години пред Фондация "Америка за България".

Извън "Телерик" две са другите посоки, в които милионерът влага сериозни усилия - подпомогането на българската стартъп култура и българското образование.

През 2018 г. той участва в създаването на Bulgaria Innovation Hub, дружество с нестопанска цел - да свърже американските и българските иноватори и стартъп предприемачи. Макар този термин да не се ползва тогава, "Телерик" в естеството си е именно стартъп и Терзиев работи усилено да споделя опита си с други български предприемачи.

През 2019 г. пък се учредява "Илевън Кепитъл АД", или фондът за рискови инвестиции Eleven, който бързо инвестира в над 30 водещи стартъпа у нас и на Балканите. Васил Терзиев доскоро бе един от основните партньори.

Освен в ИТ компаниите, Терзиев е и член на борда на "Заедно в час" - една от най-големите неправителствени организации в помощ на образованието у нас.

Влизане в политиката?

През 2022 г. Терзиев заявява официално подкрепа за Никола Минчев - председател на тогавашното Народното събрание от "Продължаваме промяната", свален от ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и "Възраждане". Излиза и протестира заедно с хиляди столичани пред парламента. Коментира своята позиция и пред Нова телевизия:

"Всеки ден съм на площада, за да подкрепя един достоен човек, който си е вършил работата. Не приехме добре думите на Костадинов, че сме "фашистка измет". Това показва, че в парламента малко са се самозабравили, трябва да имат уважение към всеки избирател, не със снизхождение. Вкара се още повече нестабилност във вече нестабилни времена."

От този момент нататък тръгват слуховете, че от ПП готвят именно Терзиев за свой кандидат-кмет в София. Това се потвърждава и от разпространения от Радостин Василев запис от заседание на партията, в който Кирил Петков отбелязва:

"Говорихме с Васко Терзиев, да го питам. Викам: "Пич, ти си кандидат за кмет, какво мислиш по тая стратегия?". Да видим, щото да не каже: "Хвърлям кърпата и не ме интересувате повече". Васко каза: "За мен е по-доброто нещо". Просто вика: "В интерес на истината ние си действаме в София, а това за държавата...". И специално му се обадихме и вика: "Аз бих взел сделката"."

През май тази година Терзиев излезе като партньор на фонда Eleven, на негово място влиза партньорът му в "Телерик" Светозар Георгиев - още един сигнал за начало на евентуална политическа кариера.

През последните месеци текат преговори между ПП, ДБ и "Спаси София" за общо явяване на вота. И председателят на последната, най-нова партия Борис Бонев обяви преди месец, че Терзиев е сред обсъжданите кандидати. Потвърждава го и председателят на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ, спряган за основен опонент на Терзиев на вота тази есен.