Две години след най-успешната продажба в българския ИТ бизнес създателите на компанията Telerik - Светозар Георгиев, Бойко Яръмов, Васил Терзиев и Христо Косев, обявиха, че поемат в свои ръце ръководството на "Академията на Телерик" като отделна, независима организация.

През 2014 г. американците от Progress Software платиха рекордните 262,5 млн. долара за ИТ-компания, създадена през 2002 г. от групата българи. Telerik има над 650 служители в България и офиси в Канада, Великобритания, Германия, Австралия и Индия. 

Освен успешния ИТ-бизнес, четиримата създадоха през 2009 г. и "Академията на Телерик", която предлага безплатни курсове по програмиране и софтуерно инженерство за възрастни, ученици и малки деца. След продажбата тя се превърна в образователна инициатива на Progress, но сега ще се отдели в независима организация.

"Вярваме, че най-доброто бъдеще на Академията е именно в ръцете на нейните създатели", казват основателите в съобщение до медиите.

И уверяват, че обученията продължават без промени, същият формат продължава без прекъсване и през 2017 г. Нито пък ще има промени в екипа на Академията.

"Радваме се, че вече можем да отдадем напълно времето и вниманието си на „Академията на Телерик” и със същия хъс, който досега сме посветили на Telerik и Progress, да преследваме каузата ѝ. Имаме много и големи амбиции за бъдещето на Академията и с тази крачка поставяме основата на следващия етап от развитието ѝ. Нуждата от отлично подготвен, високопродуктивен и адаптивен талант остава на дневен ред и с радост ще си партнираме с останалите инициативи и компании в нашата екосистема, за да можем заедно да подпомогнем ръста на ИТ индустрията посредством качествено технологично образование в България", пишат още Георгиев, Яръмов, Терзиев и Косев.