"Спаси София" няма да допусне да бъде ползвана като инструмент на някой друг. Това коментира лидерът на новата партия Борис Бонев в ефира на БНР днес.

Той отбеляза, че още няма решение за общо явяване на местния вот с ПП-ДБ, за каквото се говори от месеци.

"Разговори за общи приоритети има, но аз не виждам никаква причина да съгласуваме с ПП или ДБ плана за управление на София на "Спаси София". Ние сме много диалогични и се съобразяваме с желанията на наши потенциални партньори, но това е планът за управление на София на "Спаси София".

Ние сме независим, отделен политически субект и от ПП, и от ДБ, и от който и да било друг и имаме пълното право да имаме политики, за които да се борим, независимо дали нашите потенциални партньори ще ги припознаят или не", подчерта той.

И призна, че от "Спаси София" имат определени притеснения по отношение на евентуална коалиция с двете формации, които влязоха в коалиция с ГЕРБ в парламента.

"Те са свързани с това дали в някакъв момент София няма да стане залог за спокойствие на националната политика - за да няма изненадани, ние сме казали директно, че това за нас би било абслютно недопустимо и ние няма как да бъдем в коалиция, в която се пази ГЕРБ, защото ГЕРБ са всичко, което ние не сме."

Той потвърди и че бизнесменът Васил Терзиев е сред обсъжданите имена за кандидат-кмет на ПП-ДБ, като се изказа позитивно за него:

"Познаваме го от доста години. Той е от години съмишленик на "Спаси София". Смятаме, че той е човек, който ако влезе в политиката, би било добре, защото има какво да даде и на София, и на държавата."

Бонев подчерта, че тяхно основно условие е да нямат условия за отношението им към ГЕРБ, която според тях "пропилява потенциала на града" и са основен опонент на новата партия.