Украйна се надява да привлече до 40 милиарда долара финансиране за първата част от така наречения "Зелен план Маршал" за възстановяване на икономиката си.

Това е заявил пред Ройтерс Ростислав Шурма, заместник-ръководител на кабинета на президента Володимир Зеленски, преди началото на двудневната среща на върха, която започва днес в Лондон и на която съвместни домакини са Украйна и Великобритания, съобщава БТА. 

По време на срещата политици и финансисти ще обсъдят проблемите с краткосрочното финансиране на Украйна, както и ще разгледат дългосрочните усилия за възстановяването на страната.

Световната банка изчислява, че възстановяването на Украйна ще струва 411 милиарда долара - три пъти повече от брутния й вътрешен продукт. След инвазията на Русия през февруари 2022 г. чуждестранни съюзници са осигурили 59 милиарда долара за финансови нужди на Украйна.

Посочвайки сумата от 40 милиарда долара като подходяща за началната фаза на икономическата реконструкция, Шурма е обяснил, че първоначално фокусът ще бъде насочен към украинската железодобивна промишленост.

Секторът е допринесъл с около 10 процента към БВП на Украйна през 2021 г., осигурявал е една трета от приходите от износ и е дал работа на около 600 000 души. Той също така генерира 15 процента от въглеродните емисии в страната.

Според Шурма има възможност да се изгради украинска индустрия, захранвана от възобновяема енергия. "Нашата визия е да изградим зелена стоманодобивна индустрия в Украйна с капацитет 50 милиона тона", добавя той.

За да подпомогне набирането на 20-40 милиарда долара първоначално финансиране, Украйна се надява на  коалиция от заинтересовани страни от индустрията, публичния и частния сектор.

Подготвителната работа вероятно ще отнеме около година и половина, въпреки че "действителното строителство ще започне едва след края на войната", казва Шурма.

Очаква се британският премиер Риши Сунак да призове глобалните инвеститори и британския бизнес да засилят подкрепата си за Украйна, съобщи кабинетът му през уикенда.

По думите на Шурма средствата за възстановяването на Украйна ще бъдат комбинация от финансиране от агенции за експортно кредитиране в други страни, концесионно финансиране, управлявано чрез Украинския фонд за развитие и американската финансова корпорация "БлекРок" (Blackrock), собствен капитал на компаниите, преходно финансиране от ЕС и заеми от частния сектор.