В доклад на Европейския съюз тази седмица ще бъде посочено, че Украйна е изпълнила две от седемте условия за започване на преговори за членство, съобщиха двама източници от ЕС пред Ройтерс, предаде БТА.

Очаква се Еврокомисията да подчертае напредъка, постигнат въпреки войната, предизвикана от руското нашествие.

Преди една година ЕС направи символична стъпка, като предостави на Украйна официален статут на кандидат за членство. Това се случи четири месеца, след като Русия нападна страната на фона на усилията ѝ да се интегрира със Запада.

Но ЕС постави седем условия, включително за съдебна реформа и ограничаване на масовата корупция, за да започнат преговори за присъединяване. Украйна призова преговорите да започнат тази година.

Докладът на Европейската комисия е крайъгълен камък в този процес, който поддръжниците на стремежа на Украйна за бързо присъединяване към ЕС се надяват да завърши през декември с решение на 27-те страни членки на блока за започване на преговори с Киев.

Двама високопоставени служители на ЕС, които са били информирани за непубликувания доклад, заявиха, че Украйна вече е изпълнила два от критериите. Единият от служителите каза, че те се отнасят до съдебната реформа и закона за медиите. Той добави, че в доклада се поставя акцент върху положителните страни.

"Налице е напредък. Докладът ще бъде умерено положителен", съобщава източникът, пожелал анонимност. "Не става въпрос за разкрасяване на действителността, а за признаване на напредъка, има известни антикорупционни дела, които да посочим", отбеляза той.

През последните месеци Украйна започна няколко преследвания за корупция по високите етажи на властта, включително задържането на председателя на Върховния съд заради подозрения за подкуп от 2,7 млн. долара. Освен засилените усилия за борба с корупцията, други критерии включват реформи в Конституционния съд и правоприлагането на Украйна, мерки за борба с прането на пари, както и закони за ограничаване на олигарсите и защита на правата на националните малцинства.