Русия разруши нов язовир, за да спре контранастъплението на Украйна. Това съобщи украинската армия, цитирана от "Гардиън".

Става въпрос за малък язовир на река Мокри Яли, Западен Донецк, където украинците водят успешни операции.

"На река Мокри Яли окупаторите взривиха язовирна стена, което доведе до наводнения и на двата бряга на реката", каза Валерий Шершен, говорител на подразделението "Таврия". 

Според него руските сили използват атаките срещу язовири като оръжие.

"Първо окупаторите взривиха язовир "Карховка", след това - Каховската ВЕЦ, после - други водноелектрически съоръжения в окупираната част на Запорожка област. В Запорожка област очакваха пробив на силите ни, затова, за да забавят нашето настъпление, прибягнаха до тази тактика, като отново взривиха водноелектрическото съоръжение на река Мокри Яли. Това обаче не се отрази на настъплението ни".

В началото на миналата седмица руснаците унищожиха язовир "Каховка" в окупирана Южна Украйна, след което десетки украински селища на двата бряга на Днепър бяха наводнени.

Украински официални лица казаха, че окупационните войски са взривили експлозиви вътре в структурата на стената, за да наводнят значителна част от фронтовата линия и да предотвратят всякакви украински контранастъпателни операции в региона.