Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства това, което той определи като "резултати" в тежките боеве, водени в Донецка област в Източна Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"В Донецка област се водят много тежки боеве", каза Зеленски в ежедневното си видеопослание, отправено във влак на връщане от районите, засегнати от скъсването на язовирната стена в Нова Каховка, които той посети вчера.

"Но има резултати и аз съм благодарен на тези, които  постигнаха тези резултати. Добре свършена работа в Бахмут. Стъпка по стъпка", каза той.

Зеленски цитира и други райони, в които се водят боеве, но каза, че няма да предостави подробности. 

Снимки, публикувани в неговия акаунт в Телеграм, показват, че той се е срещнал с някои от висшите генерали на терен.

Украйна наистина е започнала по-широки контранастъпателни операции в най-малко три сектора на фронта, пише днес вашингтонският Институт за изследване на войната.

Някои от тези операции вече са донесли първи успехи, а по-малко успешна атака на Въоръжените сили на Украйна в Ореховския район на Запорожка област не трябва да бъде причина за прибързани преценки, отбелязва той в редовната си сводка.

Операциите са започнали на 4 юни и обхващат Бахмутското направление, западната част на Донецка област до границата ѝ със Запорожка област и западната част на Запорожка област.

През изминалото денонощие Украйна е нанесла десетки въздушни, ракетни и артилерийски удари по районите на съсредоточаване на руските войски и по тяхното въоръжение и техника; поразени „важни цели на противника“, зенитно-ракетни системи, командни пунктове и позиционирани артилерийски части, докладва в днешната си сводка украинският Генерален щаб.

През изминалия ден до 6 часа, местно време, тази сутрин украинската авиация е нанесла 19 удара по районите на съсредоточаване на руския личен състав, както и два удара по тяхната противовъздушна система. Унищожени са и шест щурмови и четири разузнавателни дрона от различни типове.

Освен това украинските ракетни войски и артилерия са поразили две „важни цели на противника“, пет командни пункта, шест района на концентрация на жива сила и техника, две системи за противовъздушна отбрана и осем руски артилерийски установки на огневи позиции.

По данни на украинския Генерален щаб през изминалото денонощие противникът е изстрелял седем ракети и е нанесъл 43 въздушни удара и е преприел 79 атаки с реактивни системи за залпов огън.

Междувременно, губернаторът на руската Воронежка област Александър Гусев съобщи, че безпилотен летателен апарат се врязъл в жилищен блок във Воронеж, при което са пострадали трима души.

Пентагонът подготвя нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност $2 млрд.

Пентагонът подготвя нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 2 милиарда долара, съобщи "Блумбърг нюз".

Помощта ще включва основно боеприпаси за противовъздушната отбрана и ще помогне на Украйна да закупи американски зенитно-ракетни комплекси "Хоук" и два типа от модерните системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

Русия  - отново осъдена в ООН

Украйна и нейните съюзници в ООН, сред които САЩ, Франция и Япония, осъждат атаките срещу операциите по помагане на жителите на Херсон и призовават Русия да позволи безпрепятствения достъп на помощ след разрушаването на язовирната стена край Нова Каховка, предаде Франс прес.

"Осъждаме твърдо обстрела по зоните на евакуация и призоваваме руските власти да преустановят тези атаки и да позволят на евакуационните екипи да помогнат безпрепятствено на засегнатото население", заяви пред медиите постоянният представител на Украйна в ООН Сергий Кислица, заобиколен от колегите си от няколко страни членки на Съвета за сигурност (САЩ, Франция, Великобритания, Япония, Малта, Албания) и на страните членки на ЕС.

"Призоваваме също така Руската федерация да позволи пълен, сигурен и безпрепятствен достъп до засегнатите райони на левия бряг на Днепър, който  е под контрол на нейната армия, за да може хуманитарните представители, в частност ООН и Международният комитет на Червения кръст, да помогнат на жителите", допълни той.

В последните дни украинците обвиняват руската армия, че нанася удари по Херсон в момент, в който хиляди цивилни се евакуират от наводнените зони.

Според Киев един човек е бил убит, а 18 ранени, сред които  и служители на Бърза помощ, при руските удари по центъра на Херсон и околностите му.