Дронове поразиха няколко сгради в Москва, предаде Ройтерс. По данни на руски официални лица безпилотните апарати са причинили "незначителни" щети, като системите за противовъздушна отбрана са унищожили няколко дрона при приближаването им към руската столица.

"Всички служби за спешно реагиране на града са на мястото на инцидента", обяви кметът на Москва Сергей Собянин в своя канал в "Телеграм".

Не е ясно кой стои зад атаката.

Няколко руски канала в "Телеграм" съобщиха, че между 4 и 10 дрона са били свалени в покрайнините на столицата, предаде Ройтерс.

Руската държавна информационна агенция РИА съобщи, че жители на сграда на улица "Профсоюзная" в южната част на Москва са били евакуирани.

По-рано кметът на Киев Виталий Кличко разкритикува главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, че Москва продължава да живее спокойно, докато украинците постоянно страдат заради непрестанния руски обстрел. Миналата вечер Русия организира 17-ата бомбардировка на украинската столица в рамките на май 2023 г. Системите за противовъздушна отбрана на Украйна са свалили поне 40 руски дрона и ракети.

"Само едно нещо не мога да разбера и мога да отправя този въпрос към г-н Залужни. Ако руснаците могат да създават "кошмари" в столицата на Украйна, защо жителите на Москва, столицата на Русия, почиват? Трябва да се направи така, че всеки от тях да почувства какво означава да живееш в такива условия, в които Киев живее вече година и половина", каза Кличко, цитиран от "Униан".

Киев отрича да е замесен

Съветник на украинския президент отрече Киев да е пряко замесен в нападението с дронове срещу Москва, но заяви, че Украйна наблюдава събитията с удоволствие, и прогнозира увеличаване на този тип атаки, предаде Ройтерс.

Русия заяви, че Украйна е извършила най-голямата си атака с безпилотни летателни апарати срещу Москва, но че противовъздушната отбрана е унищожила всичките осем дрона.

"...по отношение на атаките: разбира се, че с удоволствие наблюдаваме и прогнозираме увеличаване на броя на нападенията. Но, разбира се, нямаме пряко отношение към това", заяви Михайло Подоляк, съветникът на президента на Украйна Володимир Зеленски, в предаването "Закуска" в ЮТюб.

Три от безпилотниците - свалени над предградието на руския политически елит

Високопоставен руски политик заяви, че три дрона, свалени над Москва днес, са били над престижното предградие Рубльовка на руската столица, където се намира официална резиденция на президента Владимир Путин, предаде Ройтерс.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че противовъздушната отбрана е унищожила всичките осем безпилотни летателни апарати, използвани при атаката, за която обвини Украйна.

В публикация в Телеграм Александър Хинщейн, виден член на руския парламент от управляващата партия "Единна Русия", каза, че три дрона са били свалени над Рубльовка, само на 10 минути път с кола от резиденцията на Путин в Ново Огарьово.

Следственият комитет на Русия, който започна проверка на инцидентите, потвърди, че безпилотните летателни апарати са били свалени над Одинцовски район, който включва Рубльовка.

Рубльовка, съвкупност от елитни затворени  комплекси в горите западно от Москва, където по едно време се наблюдаваха едни от най-високите цени на недвижими имоти в света, е дом на голяма част от руския политически, бизнес и културен елит, отбелязва Ройтерс.

Освен Путин, бившият президент Дмитрий Медведев и министър-председателят Михаил Мишустин също притежават жилища в Рубльовка, така както и много от най-богатите бизнесмени в Русия.

В изявление, публикувано в Teлеграм от неговата пресслужба, шефът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин обвини за атаките с дронове висши военни, живеещи в предградието.

Пригожин, известен с острите си изказвания, неведнъж е окачествявал жителите на Рубльовка като елит, който не е достатъчно ангажиран с войната в Украйна, и обвинява висшия команден състав за руските неуспехи на бойното поле, отбелязва Ройтерс.

"Защо, по дяволите, позволявате на тези безпилотни самолети да летят до Москва? На кого му пука, че те летят към домовете ви на Рубльовка! Нека къщите ви станат на пепел", каза Пригожин.

Какво каза Кремъл?

Президентът на Русия Владимир Путин днес е на работа в Кремъл и е бил уведомен за атаките с дронове срещу Москва, предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

"Президентът работи в Кремъл. Днес той ще общува с предприемачи, ще се занимава с икономически въпроси. Но с акцент върху икономиката и предприемачеството в областта на архитектурата, урбанизма, маркетинга, рекламата, издателската дейност, информационните технологии - всичко, което по един или друг начин попада в определението "творческа икономика", каза Песков, цитиран от ТАСС.

Говорителят на Кремъл заяви, че руската противовъздушна отбрана и министерството на отбраната са се справили добре с атаката, за която Москва обвини Украйна. За момента Путин няма планове да коментира темата, допълни той.

В неделя Русия нанесе ефективен удар по един от украинските центрове за вземане на решения, а днешната атака с дронове срещу Москва е опит на Киев да отвърне на удара, каза още говорителят на руския президент.

В отговор на запитване за сигурността на Москва Песков каза, че не може да коментира темата. Той не отговори на уточняващ въпрос за какво трябва да се подготвят гражданите в случай на подобна атака.

Говорителят на Кремъл заяви още, че не разполага с информация откъде са били пуснати дроновете.

„Повтарям категоричния призив на ЕС атаката с дронове в Москва да не се използва като допълнителен претекст за засилване на ескалацията на Русия срещу Украйна“, заяви говорителят на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) Петер Стано.

Той изтъкна, че не може да коментира нападенията, тъй като не знае откъде идват те, нито подробности за тях.