Украйна планирала да бомбардира Москва на 24 февруари тази година. САЩ убедили Киев да се откаже от намеренията си, пише "Вашингтон пост", цитирайки изтекъл секретен доклад на американската Агенция за национална сигурност.

Генерал-майор Кирило Буданов, ръководителят на Главното управление на разузнаването (ГУР) към украинското военно министерство, инструктирал един от своите офицери "да се подготви за масови удари на 24 февруари... с всичко, с което ГУР разполага". Длъжностни лица дори обмисляли атака по море срещу черноморския пристанищен град Новоросийск.

Във Вашингтон агенти тайно наблюдавали подготовката на украинците. Белият дом е загрижен, че атаки дълбоко в територията на Русия могат да провокират агресивен отговор от страна на Кремъл. На 22 февруари, два дни преди годишнината от нахлуването, ЦРУ разпространи нов секретен доклад, в който се споменава, че ГУР "се съгласи, по искане на Вашингтон, да отложи ударите" срещу Москва.

От документа не става ясно как американците са убедили Украйна да не предприема нападение срещу руската столица.

В Русия продължават да се случват мистериозни експлозии и атаки с дронове. Украинските служители често запазват мълчание след подобни "инциденти", намеквайки, че са отговорни, без директно да си приписват заслугите.

"Земята е кръгла – откритие, направено от Галилей", написа съветникът на украинския президент Михайло Подоляк в "Туитър" през декември след атака срещу руската военновъздушна база "Енгелс-2", дълбоко в територията на агресора. "Ако нещо бъде изстреляно във въздушното пространство на други страни, рано или късно неизвестни летящи обекти ще се върнат на точката на излитане".

Буданов не признава, че неговата агенция стои зад атаките. Но предупреждава, че те ще продължат.

"Това разбива илюзиите им за сигурност", обясни той пред "Вашингтон пост" през януари. "Има хора, които поставят експлозиви. Има дронове. Докато не бъде възстановена териториалната цялост на Украйна, ще има проблеми вътре в Русия".

Той и американски официални представители са отказали да коментират пред "Вашингтон пост" дали Украйна е планирала да бомбардира Москва на 24 февруари 2023 г.