Вълнуваща новина за почитателите на японския писател Харуки Мураками. Издателската му къща отвари временен сайт, в който авторът на десетки бестселъри общува с читателите си. Отговаря на всякакви въпроси, съветва, дава мнение. Мураками е известен със склонността си да страни от публични изяви, той води доста изолиран от светски прояви живот, рядко дава интервюта и не държи на този тип популярност.

Писателят няма практиката да контактува със своите читатели, затова и стъпката със сайта е изненада. В скорошно интервю с журналист на АФП в Токио Мураками каза, че намира интернет за много практично нещо за справки и информации, но не ползва социалните мрежи, тъй като те не носят никаква полза.

За общуването си с читатели  обясни: "Не чета никога критиките за моите книги от читатели. Това, което има значение, е да пиша книги, които да се четат след още десет или петнайсет години".

Въпреки тази сдържаност читателите по света със сигурност са усетили от книгите му неговия внимателен и мек подход и отвореност към проблемите на другите. Сайтът, на който може да се задават въпроси към писателя до края на януари се нарича "Пространството на Мураками"  (Murakami-san no tokoro), а през следващите няколко месеца писателят ще отговаря по повдигнатите теми. Дребната подробност е, че сайтът е на японски. Почитател за кратко беше направил сайт с преводи на отговорите на писателя на английски, но в момента той не е действащ.

Един от хитовете въпроси въпроси, които се появиха на новия сайт, често цитиран напоследък е: "Мислите ли, че котките разбират как се чувстват хората?". Питането идва от лице на име Вивиан, която явно е решила, че след като котките са чест срещан персонаж в книгите на Хураками, той непременно трябва да се изкаже по необятната тема за котешката природа. "Моята котка Бобо бяга, когато ме види да плача", продължава Вивиан. Хураками обаче е лаконичен в отговора си, цитиран в OpenCulture: "Подозирам, че или вие, или котката ви е много чувствителна. Имал съм много котки, но никоя не е проявявал такова съчувствие. Те са толкова големи егости, колкото успяват да бъдат". 

Друг читател го пита дали някога е искал да бъде котка. "Не оттговаря", писателят. "Искал съм да бъда вятър".

Друг въпрос от 20-годишен студент: "Имате ли места, в които оставате за малко?" "Лесен въпрос. В леглото с някой, когото обичам. Къде другаде?", отвръща Мураками.

Въпросите и отговорите на японски изглеждат доста експресивни, понякога почти напомнят формата на колонка в женско списание. "30-те са почти зад ъгъла, но няма едно нещо, което чувствам, че съм завършила. Когато бях млада, мислех, че да си възрастен ще бъде толкова чудесно, но сегашната ми действителност е много далече от това, което си представях. И когато се сблъскам с тази реалност, много се обезсърчавам. Какво да правя със самата себе си?" пише на Мураками 28-годишна жена.

"Не искам да бъда груб, но смятам, че представата, че да си възрастен е чудесно е изцяло сбъркана. Съзряването не е нищо повече от празна форма. Вие трябва да я напълните със собствената си отговорност. Постиженията не идват лесно. Когато започнете да усещате зрелостта си малко по малко, тогава всичко ще потръгне. Но на 28 години не сте наистина възрастна. Сега едва започвате", е отговорът на твореца.

Следващ въпрос от отчаян човек с голяма спешност и значимост: "Жена ми много често, когато минава зад гърба ми се уригва. Когато й кажа да престане, тя се оправдава, че не го прави нарочно. Има ли нещо, което мога да предприема, за да спра това уригване?" 

"Надявам се, ме ще ме извините, но смятам, че уригването е много по-добър вариант от пърденето. Може би трябва да погледнете на проблема от тази гледна точка", отговаря съвсем добросъвестно Мураками, но с неприкрито чувство за хумор.

Засега Мураками е отговорил на въпроси от следните области - какво да се прави, когато котката ти изчезне, плановете си за по-нататъшни книги, какво правиш, когато си на 19 години, намаляващото либидо, любовта му към Исландия и т.н.

Общуването продължава.

Книгите на Мураками се продават в милионни тиражи в Япония и по света. Преведени са на повече от 50 езика. Сред тях са "Преследване на дива овца" (1982), "Норвежка гора" (1987), "На юг от границата, на запад от слънцето" (1992), "Хроника на птицата с пружина" (1994/5), "Спутник, моя любов" (1999), "Кафка на плажа" (2002) и т. н. Мураками редовно е сред обсъжданите имена за Нобелова награда за литература.