Ако ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" се разберат за програмата, няма да има значение дори Кирил Петков да е премиер. Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

"Ще продължим и днес по програмата. Трябва да съберем най-доброто от двете партии, и политическо и експертно. Нашите експерти станаха политици - Томислав Дончев, Делян Добрев, Краси Вълчев. Но ако имат сериозен план, да направим подобен кабинет", каза Борисов.

Според него поведението на "Продължаваме промяната - Демократична България" прилича на изнудване - "няма да ви кажем нищо, провалете си вашия мандат, скарайте се с всички останали".

"Няма срок на търпението. Това би било най-добро, ще проявим въпреки обидното отношение, търпение. Никого не съм обидил с въпроса просто да кажат, ако отидем на техния мандат, кои ще са министрите. Вярвам в доброто, надявам се всеки един от нас каквото е говорил да го свърши", коментира Борисов.

И допълни:

"Ако се разберем по програмата, няма да има значение в кой мандат да се случи".

Попитан дали няма да има значение дори ако Кирил Петков е премиер, той отговори:

"Когато има програма, и това няма значение".

Борисов призова от "Продължаваме промяната - Демократична България" да кажат дали от ДПС са по-приемливи за тях от ГЕРБ.

"Опитах се да се абстрахирам от сутрешните коментатори, но не е честно към нашите избиратели да го направя. Ние не сме поставяли ултиматуми, благодаря на акад. Денков, че го каза. За да говориш за втори мандат и да казваш, че няма да покажеш правителство, дотогава е някак си нелогично", каза Борисов.

Той изтъкна, че другите партии, от които "Продължаваме промяната - Демократична България" очакват подкрепа си имат имена - ДПС, БСП, "Възраждане", "Има такъв народ".

"Докато ние отказваме да преговаряме с всеки друг, считайки, че в този първи или втори мандат с коалиция между двете партии, ще е най-доброто управление за България, те продължават да ми говорят за другите. Те имат имена.

Значи ДПС е по-приемливо от ГЕРБ - кажете го на вашите избиратели. Ще се съглася, направете си коалиция и управлявайте. Да шикалкавят с плаващи мнозинства, подобни глупости, това са хора, които не знаят как се управлява държавата", заяви Борисов.

И допълни:

"Няма да се получи по този начин. Избягвам думите ултиматум, предупреждение. Едва ли не Гюров говореше за победата си, едва ли не имало парламент заради тях, това не можем да им го спестим, защото не е вярно. Парламент щеше да има без тях".

Според Борисов от "Продължаваме промяната - Демократична България" вече признават, че ГЕРБ е първа сила с избора на председател и затова, че са казали, че им позволяват да ги контролират.

"Виждате ли колко е нелепо дори и това – ако ние сме лоши, даваш на лошия да те контролира. Има ли логика? Няма", заяви той.

Малко след това шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната- Демократична България" обясниха, че работните срещи за програмата продължават. Денков не отговори категорично дали неговата формация ще представи проект за кабинет до неделя, каквото условия постави самата Атанасова вчера.

Денков обясни, че предстои решението да бъде обсъдено в партийните органи на партиите от коалицията. И че няма да се бърза.