Украинското военно разузнаване разработило планове за провеждане на тайни нападения срещу руски сили в Сирия с подкрепата на кюрди. Това става ясно от изтекъл строго секретен документ на американското разузнаване, предаде "Вашингтон пост".

Отварянето на нов фронт на хиляди километри от бойното поле в Украйна изглежда е целяло да принуди Москва да преразпредели ресурси към близкоизточната държава. Атаките "може да повишат нивото на заплаха до точката, в която руснаците ще трябва да изпратят подкрепления", което би помогнало на украинските защитници, обяснява пред "Вашингтон пост" Арон Лунд, сътрудник в мозъчния тръст Century International.

Украинският президент Володимир Зеленски наредил да се прекрати планирането през декември 2022 г. Но изтеклият документ, базиран на разузнавателна информация, събрана към 23 януари, излага подробно как може да се осъществи подобна кампания, ако Киев реши да я съживи.

Според данните агенти от украинските спецслужби биха могли да организират атаки, чрез които да избегнат замесването на украинското правителство. Смятало се е с дронове да се нанесат удари конкретно по войски на частната военна компания "Вагнер", която е особено активна в битката за Бахмут. 

Украинските офицери обмисляли да обучават бойци на Сирийските демократични сили (СДС) - армията на контролирания от кюрдите автономен регион в Североизточна Сирия.

СДС поискали обучение, системи за противовъздушна отбрана и гаранция, че ролята им ще бъде пазена в тайна в замяна на подкрепа за украинските операции. Ръководството на силите също забранило да се нанасят удари по руски позиции в кюрдските райони.

"Документите, за които говорите относно нашите сили, не са истински. Нашите сили никога не са били страна в руско-украинската война", уверява Фархад Шами, говорител на СДС.

В документа се посочва, че Турция, която е враг на СДС, е била наясно с планирането. Турски официални лица "се стремят да избегнат потенциален ответен удар", посочва се в документа. Те са посъветвали Украйна да организира атаките си от кюрдските райони, вместо северните и северозападните територии на Сирия, които са под контрола на други бунтовнически групи, някои от които са подкрепяни от Анкара.

СДС са основен партньор на американските войски в Сирия. Те често споделят бази по време на мисии за потушаване на останките на Ислямска държава.