Готви ли се застрояване на дюни на "Каваци" с любезното съдействие на служебното Министерство на околната среда и водите?

От поне две седмици има индикации за това. Началото бе поставено със сигнал на бившия зам.-министър на екологията в редовния кабинет Тома Белев. Тогава Белев алармира, че със заповед на министърката на Румен Радев Росица Карамфилова е разпоредено ново картиране на дюните на плаж "Каваците", въпреки че такова е направено малко по-рано от Българската академия на науките (БАН) и е установило наличието на дюни. Според новото обаче дюни няма, има земеделска земя. И тя се застроява в спешен порядък с разрешението на бургаската екоинспекция.

"Процесът на застрояване на дюните на "Каваците" започна. На 6 април 2023г. директорът на РИОСВ Бургас Павел Маринов е одобрил да не се извършва екологична оценка на застрояването на този имот защото в него нямало дюни съгласно картиране от октомври м.г. Напомням, че през юни м.г. експерти от БАН картираха 90% от имота като сиви дюни. Напомням също, че съгласно методиката за картиране на дюни на МОСВ, те не се картират през октомври", обяви Белев преди близо седмица.

Още с първия сигнал Клуб Z изпрати въпроси до МОСВ. По-точно - на 31 март. След дълго чакане да получим отговор, в началото на тази седмица напомнихме на пресцентъра, че са минали 10 дни от зададените точно три въпроса. От там отвърнаха, че по тях се работи, но имало дълга съгласувателна процедура. На 14 април отговори все още не са пристигнали.

Особено мнение. Е-и?

През януари 2022г. Институтът по океанология при БАН изпраща на агенцията по кадастъра и екоминистерството свое картиране на дюните на "Каваците". Това картиране е много близко до картирането от юни 2022 г. в рамките на официалната процедура за картиране от експертите осигурени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН и Минно-геоложкия университет и заплатено от МОСВ, разказва Белев. Но... през октомври същата година, вече служебният кабинет решава да прави ново картиране, което заличава поне 80% от установените преди това дюни.

От МОСВ, както стана ясно, обяснение няма. На сайта на ведомството се появи само едно съобщение, в което се казва:

"На проведено на 29.03.2023 в Бургас заседание на Комисия за приемане на специализирана карта и регистри на пясъчни дюни, разположени извън морските плажове "Каваците – Север" и "Каваците – Юг", землището на гр. Созопол, община Созопол, единствено представителят на МОСВ изрази особено мнение и несъгласие по отношение на разгледаните по време на заседанието материали и данни, свързани с местоположението и вида на пясъчните дюни. Позицията на МОСВ по разглеждания казус е продиктувана от същественото разминаване в определянето на границите на пясъчните дюни при неколкократните заснемания, свързани с процедурата по изработване на проекта на посочената специализирана карта".

От него разбираме също така, че "дефиницията за пясъчни дюни, дадена в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, също създава възможност за различни интерпретации и води до разнопосочни резултати". При определянето на наличието, вида и местоположението на дюните следва да са водещи обективните научни наблюдения и експертиза, които да са основа за взимане на адекватни решения. В конкретния случай обаче, резултатите от проучванията според МОСВ не позволяват да бъде взето обективно решение."

И понеже не става ясно на практика нищо от това съобщение, изпратихме следните въпроси (както стана ясно - останали без отговори):

1. Какво е наложило възлагането на ново картиране?

2. Какво следва от изразеното особено мнение от страна на МОСВ по време на заседанието на комисията за приемане на специализираната карта?

3. Ще предприеме ли МОСВ действия, извън изразяването на особеното мнение?

А междувременно...

А междувременно директорът на екоинспекцията в Бургас Маринов излиза с решение през април т.г., касаещо "Изработване на ПУП-ПРЗ за ПИ с идентификатор 67800.54.28 по КК на град Созопол, община Созопол, с цел урегулиране на имота и отреждане "за сгради за отдих и курорт и допълващи дейности" с възложители: Тодор Стоянов и Коста Стоянов". То гласи да не се извършва екологична оценка на плана за застрояване на този поземлен имот. Разбирай - на дюните, които вече не са дюни.

И следва обжалване. От инициативата "Зелени закони" подадоха административна жалба срещу решението на директора на РИОСВ, позоваващо се на последното картиране, разпоредено със заповедта на Карамфилова.

"Въз основа на тази заповед е извършена нова експертна оценка на "Каваци-Север" за определяне на местоположението и вида на пясъчните дюни - но в края на месец октомври, период, който не е включен в методологиите за мониторинг на дюната растителност. Това извънредно картиране в неподходящ за ботанически наблюдения сезон включва и "подробно обследване на имота и "направено заключение, че в границите му, както и на терените в непосредствена близост, няма дюнни образувания, че значителна част от централната и западна част на имота представлява изкоп", мотивират се от "Зелени закони".

И изброяват недъзите на новото обследване. А междувременно дюната вече е разкопана и строителството е в ход.

"Дюните по силата на Конституцията на Република България са изключителна държавна собственост и като такива не могат да бъдат собственост на частни лица, нито да се използват за нужди, различни от тяхното опазване или възстановяване. Именно това е в основата на желанието на различни инвеститори да докажат, че на "Каваци" никога не е имало дюни и това, което всички можем да видим с очите си не са дюни, а изоставени земеделски земи. Може би тъкмо по тази причина последното "картиране" на дюни е направено на 19 октомври в разрез с изготвената методология, когато шансовете типичната за дюните растителност да бъде наблюдавана са нищожно малки. Още повече - зад него не стоят специалисти с нужната квалификация", посочват и от фондация "Биоразнообразие" в позиция от днес.

"Случаят става още по-любопитен, ако прибавим и факта, че процедурата за изграждане на "сгради за отдих и курорт" в съседен имот е спряна именно защото "имотът на възложителите вероятно... е част от обширен и непрекъснат в миналото дюнен комплекс в местността "Каваци".

Още по-голяма тревога буди фактът, че РИОСВ Бургас води дългогодишна политика за защита и опазване на дюните в местност "Каваци". 

Всички тези противоречия, карат Българска фондация "Биоразнообразие" да поиска от министъра на околната среда и водите да отмени решението на директора на РИОСВ Бургас да не се извършва екологична оценка на план за застрояване на дюните в местността "Каваци" до Созопол", посочват още от там.

Засега - без отговор от Карамфилова. Известно е само, че щяло да се прави четвърто картографиране. Ако вече не е късно.

Най-хубавият памид

Пред БНР пък кметът на Созопол Тихомир Янакиев посочи, че вече има възстановени земи. Той разказа, че в стари времена повечето лозя са били върху пясъци. Там се отглеждал най-хубавият памид.

В различните части на къмпинг "Каваците" се предвиждат различни неща, включително и строителство, обясни още той.

"Общият устройствен план е приет през 2016 г. и още тогава е трябвало някой да сигнализира, ако има проблем", смята Янакиев.

Янакиев не знае къде е станала промяна в статута на дюните, но смятал, че те са национално богатство и трябва да се пазят. 

"Държавата не си е била на мястото няколко пъти в този казус. Единият е когато са били възстановявани на частните собственици. Не трябва да бетонираме всичко. Трябва да гледаме и моралната страна на нещата", заяви.