Гражданското движение "Зелени закони" предлага изтегляне на законопроекта за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и внасянето му чак след обществен консенсус, съобщиха от организацията.

Причината - предложението, дело на Кирил Петков, Христо Иванов, Бойко Борисов и Делян Пеевски, според тях не помага, а вреди на опазването на Черноморието и спирането на застрояването на крайбрежието.

"Те дори отменят ключови победи на гражданското общество, които бяха постигнати след „Дюнигейт" с цел по-добро опазване на дюните, както и създават огромни рискове за застрояване на плажовете и дюните чрез незаконни ПУП. Единствен плюс е, че е отчетен един от гражданските приоритети от дебата през май месец - изрична забрана за унищожаване на дюни в текста на ЗУЧК", твърдят от организацията.

От "Зелени закони" припомнят, че през май 2023 г. в парламента бе организиран дебат за промените в ЗУЧК, в който участваха "Зелено движение" (част от "Демократична България") и "Продължаваме промяната", внесли свои проекти в предишното Народно събрание. Дебатът завършва с обещание за съвместна работа между политическите сили и с участието на граждански групи и организации.

През септември обаче Петков, Иванов, Борисов и Пеевски, лидери на управляващата "некоалиция" в лицето на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, внесоха своя версия на законопроекта, чието гласуване предстои. Тя по никакъв начин не е консултирана с НПО-та и природозащитни организации, изтъкват от "Зелени закони".

Белев изтъква, че по отношение на режима на застрояване не се предвиждат "значителни положителни изменения", макар че все пак 500-метровата зона зад плажовете за природосъобразен туризъм „Иракли“, „Бяла-Карадере“ и „Корал“ се включва в обхвата на охранителна зона А и се приравнява по режим на строителство на самите морски плажове. В проекта е налице и увеличаване на размера на санкциите и глобите при нерегламентирано поставяне на преместваеми обекти и съоръжения.

Проектът на Петков, Иванов, Борисов и Пеевски обаче не регламентира опазването на морския бряг като национален ресурс – идея, заложена и в Конституцията, не опазва всички видове дюни, например ембрионалните дюни, предмет на опазване в мрежата на Натура 2000. Не предвижда и задължение на общините да се грижат за чистотата на плажовете за природосъобразен туризъм. Няма условия за разтрогване на концесии заради увреждане на биоразнообразието, нито по-високи санкции при увреждане и разрушаване на дюни.

Законопроектът предвижда и отпадане на сегашни текстове, постигнати през 2013 г. благодарение на гражданската съпротива срещу „Дюнигейт“.

"Отпадането им означава премахване на защитата на дюните от незаконни подробни устройствени планове (ПУП), одобрени в миналото без реални екологични оценки", пишат още от организацията.

От "Зелени закони" прилагат и подробен анализ на експерта на организацията и депутат от "Зелено движение" Тома Белев за недостатъците на законопроекта.