Страните членки (Съветът) на ЕС одобриха днес отпускането на 1 милиард евро за възстановяване на разходите за снаряди, дарени на Украйна.

Сумата е от Европейския механизъм за подкрепа на мира. С парите ще бъдат възстановени или предоставените боеприпаси от националните запаси, или вече направените, но пренасочени поръчки за периода между 9 февруари и 31 май т.г. Във втория случай става дума за поръчки на амуниции, които определена държава е направила за себе си, но след това е взела решение да ги прати на Украйна, поясниха от Съвета.

Решението реализира първата част от постигнатото на 20 март от страните членки споразумение за трите „писти“ за ускоряване на доставките и съвместните поръчки на боеприпаси.

Така общата предоставена на Украйна помощ по Европейския механизъм за подкрепа на мира вече възлиза на 4,6 милиарда евро.

Снарядите са предимно 155-милиметрови. Още при вземане на решението на 20 март стана ясно, че България не може да предостави такива боеприпаси. Министърът на отбраната Димитър Стоянов обясни тогава пред журналисти в Брюксел, че у нас не се използват амуниции от такъв калибър.