Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел насърчава страните членки да се присъединят към проекта на Европейската агенция по отбрана за съвместни поръчки на снаряди за Украйна.

Така отговори на въпрос на Клуб Z Петер Стано - говорителят на Борел.

„Ние само се надяваме, а и върховният представител бе съвсем ясен, че иска да види колкото се може по-масово участие, защото това е в интерес на Европа, в подкрепа на Украйна, но и на европейската сигурност и стабилност“, каза Стано.

Но най-точният отговор трябва да дойде от самите държави, които все още не са се произнесли дали искат или не да се присъединят към проекта.

„Държавите все още могат да се присъединят, има време за това. Но към тях е въпросът защо, дали и кога другите ще го направят“, допълни „гласът“ на европейската дипломация.

Засега България е категорична, че няма да участва в поръчката. На Европейския съвет миналата седмица в Брюксел президентът румен Радев заяви, че ще произвеждаме снаряди за други страни членки, но ще поставяме условия те да не стигат до Украйна. (което не съществува във военната индустрия, б.р.).

Радев посочи, че 10 страни членки на ЕС не са се присъединили към проекта. След Европейския съвет обаче 5 от тези 10 държави се включиха. Извън него засега са само България, Латвия, Ирландия, Дания и Словения. При това Дания едва миналата седмица се присъедини към Европейската агенция по отбрана.