В т. нар. „подземен свят“ има елемент на митологизиране на някой, който стане одумван по вестниците и безсрамно богат... Човек винаги трябва да има едно наум, когато бива „величана“ дадена персона - например Евелин Банев-Брендо.

Реално никой не е с неограничени възможности да бяга от правосъдието, каквото и да си говорим.

Все пак днес се чуха контраверсии, че никакъв Брендо не е зачезвал никъде и дори че след отвличането на малката му дъщеря е в много изгодната позиция на „жертва“. Това му дава и оправдание да спазва „омертата“ пред всякакви съдилища, включително пред италианския, който му даде 20 години затвор на втора инстанция. Стига да му стиска.

Все пак ето няколко „за“ и „против“ версиите: Брендо – в България, Брендо – извън България.

1. Брендо не е Братя Галеви, които, колкото и да са страшни в Ресилово, все пак са по-близо до профила на регионални тартори. Вероятно с много повече поводи за притеснения около демонстрираното от тях богатство при сменящи се политически власти...

Нито пък е убиец от дискотека.

За цирковия вълшебник от Тополовград се знае, че е правил гешефти на фондовите борси на Запад, докато у нас „момчетата“ демонстрираха новия си модел анцунг и начина на съчетаването му с „Нокиа“.

Имайки предвид, че от десетилетия е в строителния бранш - един от най-благодатните за потъване и „белосване“ на средства, надали от нещо е притеснен по обвиненията за пране на пари у нас. Или поне, ако български съд го осъди окончателно, това би било малка революция, имайки предвид досегашната практика на родната Темида.

2. Срещу Банев няма друга влязла в сила осъдителна присъда у нас. 

3. Старият съдебен закон: по адвокатите ще ги познаете. Брендо е клиент на Ина Лулчева, не на друг. Не се е чувало много от нейните подзащитни да бягат уплашени...

Има и поне толкова аргументи в подкрепа на версията за изчезването му.

1. Самият акт на пускане с мярка „подписка“ на човек, когото го чака дълъг затвор в Италия (много вероятно) и екстрадиция в Румъния (още по-вероятно), буди смущения. Това щастие споходи Банев миналото лято. А наложената му „забрана за напускане на страната“ е... хм. Питайте самия Веселин Вучков – вътрешен министър на една държава, който призна, че тази мярка е функционално мъртва.

2. В съдебната власт видимо текат размествания на тектонични плочи. Може да се даде дребен и наглед отдалечен пример - никога не е бил толкова публичен разговорът за случайното разпределение на делата. Ще кажете, нещо незначително, но именно то пречи или помага на лошите „да си получат своя съдия“. При очертаващ се тежък евродоклад съдебната машина неведнъж е показвала, че има навик да се задейства форсмажорно. Макар и срещу доскорошни любимци.

3. Брендо е клиент на адвокат Ина Лулчева, не на друг. Не е много вероятно нейните клиенти да са неинформирани, ако им се готви нещо...

Какво излиза? И да го няма Банев, няма да е първият, сигурно няма да е и последният, защото НПК е такъв. Не може да се иска при влязла в сила присъда на първа инстанция да лежиш в ареста. Точно в същата абсурдна хипотеза в момента би влязъл и Цветан Цветанов примерно...  

И да го има, и всичко да се окаже блъф, това със сигурност няма да реши нито един проблем на българското правосъдие.