От петък има въведена със заповед на министър Иван Демерджиев нова процедура - какво се прави при заплахи за бомба в училищата. Според нея само МВР преценява дали има заплаха, а не директорите на училища.

Това събощи на нарочен брифинг главният секртар на МВР Петър Тодоров.

"Решение дали да се прекратят учебните занятия се взима от МВР - като преценяваме дали в имейла има потенциална заплаха и трябва да се прекратят занятията, или не."

В тази процедура е много подробно описано какво се прави стъпка по стъпка, обясни Тодоров, след като от сутринта отново има десетки заплашени училища от руски имейл.

Всъщност - Клуб Z напомня, че миналата седмица директори от сферата на образованието се оплакаха имено, че действат по стара процедура - от началото на века, която не е обновявана. 

Днес със строг тон Тодоров заяви, "днес спирането на учебните занятия – и то само от общински училища - е в нарушение на процедурата"

"Още сутринта дадох разпорждане да не се спират занятията – самият имейл беше анализиран и се прецени, че няма основания за някаква опасност.

Впоследствие, ако в нарушение на разпореденото и на процедурата директорите спрат самоволно учебните занятия, ще им бъде търсена съответната админстартивна отговорност - за неизпълнение на полицейско разпореждане.".

Тодоров повтори, че отново тази сутрин е разпоредил писмено до края на деня всички директори, както и регионалните инспекторати да бъдат запознати с новата процедура.

"Въпреки, че те са запознати, но срещу подпис ще бъдат запознати! Там е описано какво точно трябва да изпълняват и как да го изпълняват", каза главсекът и не отговаря на журналистически въпроси.

Клуб Z припомня, че в петък Демерджиев обяви, че от следващата седмица (т.е. - от настоящата, б.р.) няма да се стига до освобождаване на ученици при такива заплахи.

Той поясни, че на разстояние от сградите, в които се гласува, полицията ще проверява хора с обемни чанти и раници, обясни министър Демерджиев, цитиран от БТА.

Той посочи, че "тази проверка ще бъде дискретна" и "няма да затрудни никой да упражни правото си на глас".