Установени са шестокласнички в Пловдив за бомбена заплаха, отправена към училище в града тази сутрин. Това съобщава Нова тв.

Занятията под тепетата били възстановени, след като е установено, че заплахата е фалшива. С ученичките обаче работи Детска педагогическа стая.

По-рано стана ясно, че около 50 училища в София са получили тази сутрин имейли със заплахи за поставено взривно устройство. Това съобщава БНР. Злоумишлени сигнали е имало и в няколко университета.

От СДВР уточняват за "Хоризонт", че в две от учебните заведения занятията са преустановени.

Във всички учебни заведения децата са изкарани на двора.

Сигнал за взривно устройство е подаден и за 179 ОУ в село Доброславци. 4 и 5 април са обявени за неучебни, предаде БГНЕС.

Според приета миналата седмица промяна - при подаден сигнал МВР трябва да прецени дали той е реален или не

Както и Клуб Z писа, в началото на миналата седмица се започна с десетки еднотипни имейли до училища - те бяха пратени от руски канал в Телеграм. Текстът бе идентичен, както и часът на изпращане - 9:00.

Днес мейлът е от същия подател - Егор някой-си... Той иска биткойни в "неговия криптопортфейл" - не уточнява колко.

Директорът на столичното 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" публикува пост с мейла, който е получил на пощата на училището, което той ръководи.

В поста си Диян Стаматов твърди, че все още нямат правила, спуснати от МВР в писмен формат за реакция:

"Сигнализиран е 112. Не е в задълженията ми да казвам кое е фишинг.

Полицията е за това!", настоява той.

През миналата седмица мейлите дадоха повод на вътрешния министър Иван Демерджиев и др. да заподозрат, че се касае за "хибридна атака от държава извън ЕС". 

Междувременно след първите ден-два се нароиха и типични "имитатори" - тийнейджъри, които решиха да заплашат училището си, най-често, защото не им се учи. Такива бяха установени в Пазарджик, Русе, Пловдив и др. Вече има и обвиняем 23-годишен мъж. 

От РУО в Пловдив днес специално подчертават, че заплахата от двете момичета се различава от разпратения днес към столични училища мейл, с който се искат биткойни.

При установените тийнейджъри по-рано през миналата седмица също имаше момичета.