Сигнали за поставени взривни устройства са получени по имейл в десетки училища в София, Варна и Бургас.

Заплахи има в най-малко 16 училища в София, предаде БНР. На места учебните занятия са прекратени и служители на реда претърсват сградите. До момента няма намерена бомба. Решението дали учебното заведение ще остане затворено или не, е на директора, поясняват от Столичната полиция.

Най-много сигнали са получени в кварталите "Хаджи Димитър", "Слатина", "Красно село" и "Подуяне".

От МВР казват, че и в други училища продължават да се получават имейли със заплахи.

Сигнали за бомба са получени тази сутрин в голяма част от училищата в Бургас. Петнадесет от тях са прекратили учебните занятия и са евакуирали учениците след получени по електронните пощи съобщения за поставени самоделни взривни устройства. В затворените училища са направени обстойни проверки за наличието на съмнителни вещи или предмети.

"Тази бомбена заплаха е изпратена на служебните електронни пощи на директорите. Не са на личните имейли на самите директори на учебните заведения. Кой е подателят не е изяснено. До момента текат полицейски действия в тази посока", уточни говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева.

Във всички училища във Варна има подадени сигнали за взривни устройства, съобщиха за Радио Варна от Областната дирекция на МВР. Извършени са проверки. По преценка на ръководствата на учебните заведения занятията са преустановени или учебният процес е бил по график.

Някои от изпратените съобщения бяха показани от училищата. Анонимните сигнали за бомби са изпратени като еднотипни имейли, адресирани като „важно съобщение” от името на Егор Синянский, съобщава „Свободна Европа“. Мейлите са изпращани до групи училища. В тези, изпратени до Бургас, пише:

„Ние сме от организацията FМUL. Всички човешки същества са гадни същества и копелета, които трябва да бъдат изтребени изцяло. Човешката раса трябва да бъде унищожена. Във всички училища са поставени тротилови заряди. Скоро ще се взривят всички ваши училища в Бургас. Пожелавам ви да умрете”.

Припомняме, че тази неделя в България се провеждат извънредни парламентарни избори, като основните изборни секции са разположени в училищни сгради в цялата страна.