Ръководството на руската армия издаде специални паметни бележки, с които да мотивира руските войници, предаде "Медуза", цитирана от УНИАН.

Те са били разпространени за първи път през есента на 2022 г. от руския Западен военен окръг. Името им е:

"Паметна бележка до военнослужещ от въоръжените сили на Руската федерация, участващ в СВО (специалната военна операция) на територията на Украйна, Луганската и Донецката народни републики".

С такива документи са снабдявани войниците, когато отиват да воюват в Украйна.

На корицата на брошурите е изобразена карта на Украйна без Крим. Териториите на Луганска и Донецка области са маркирани в червено. Други региони, окупирани от Русия, не са отбелязани по никакъв начин.

В записките са посочени и размерите на наградите, които може да получи руски войник за постижения на фронта. Например, за свален дрон боецът трябва да получи 50 хиляди рубли (~1140 лв), а за залавяне на HIMARS - милион в руска валута (~23 хил. лв). Тук е редно да отбележим, че руската армия досега не е унищожила нито една от американските далекобойни ракетни системи.

От брошурата войниците разбират, че сега враговете на Русия се стремят да я "разчленят" и "отменят".

"Западните страни не са доволни от "почетната капитулация" на Русия. Тяхната цел е да хвърлят страната в хаос и анархия, да разрушат държавността, да разчленят страната. Те направиха същото пред очите ни с Югославия, Афганистан, Ирак и Либия и бяха близо до тази цел в Сирия", се казва в бележката.

Зад тези пъклени планове логично стоят САЩ. Авторите на брошурата смятат, че Щатите твърдо са решили да "дестабилизират" Руската федерация. Това е причината Вашингтон да иска да "изсмуче целия сок" от Русия.

"Западните лидери не се колебаят да говорят за разчленяването на Русия. Те се борят не срещу нашата управляваща класа, а срещу страната. Срещу нашия народ. Тяхната цел е да ни превърнат в ресурс, който да използват, за да поддържат своята избледняваща цивилизация", пишат авторите на брошурата.

В бележката се отбелязва, че "нацистите" и извършителите на многобройните кървави престъпления от режима в Киев трябва да бъдат "изправени пред съд".

Размишлявайки за руското отстъпление през есента на 2022 г., авторите на меморандума надълго и нашироко цитират известната заповед № 227 на Сталин, по-известна като "Нито крачка назад!". Тя е издадена в средата на лятото на 1942 г., когато след поражения при Харков, Воронеж и Донбас, Червената армия се оттегля към Кавказ и Сталинград. 

Документът, подписан от Сталин, забранява на войниците да отстъпват без да са получили нареждане; заповядано е да се "унищожат" на място "страхливците"; въвеждат се баражни отряди като част от войските, където по решение на командването са изпращани военните, които са виновни за нарушаване на дисциплината "поради малодушие или неустойчивост".