Украйна ще стане член на НАТО, но "в дългосрочна перспектива". Това каза днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде Ройтерс.

"Страните от НАТО са съгласни, че Украйна трябва да стане член на алианса, но в същото време това е дългосрочна перспектива", заяви той по време на посещение във Финландия, като призова да се изгради "рамка", която да предотврати Украйна да бъде атакувана отново в бъдеще.

Русия възприема влизането на Украйна в НАТО като "червена линия".

"Въпросът сега е да гарантираме, че Украйна ще остане независима и суверенна държава и за това трябва да я подкрепим. Войната на президента Путин в Украйна продължава и няма признаци той да променя плановете си. Трябва да изработим рамки, които да гарантират, че президентът Путин и Русия няма отново да нахлуят в Украйна".

По думите на генералния секретар на НАТО е "дошло времето" Анкара и Будапеща да ратифицират присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.

Турция и Унгария са единствените от 30-те членки на НАТО, които не са ратифицирали протоколите за присъединяване на скандинавските държави, които възнамеряват да прекратят дългогодишната си политика за неутралитет заради руската инвазия в Украйна.

"Както Финландия, така и Швеция изпълниха това, което обещаха в тристранното си споразумение с Турция миналия юни в Мадрид", отбеляза Столтенберг.

Анкара блокира присъединяването на Швеция, но планира да ратифицира протокола за присъединяване на Финландия.

За Унгария, която трябва да ратифицира протоколите през март, Столтенберг заяви, че се надява "скоро" да получи "зелена светлина" и от нейна страна.