Русия носи цялата отговорност за тази война, се казва в декларация на Северноатлантическия съвет – ръководния орган на НАТО, състоящ се от посланиците на страните членки.

Тя бе огласена по повод първата година от началото на руската агресия в Украйна.

„Не може да има безнаказаност за руските военни престъпления и други жестокости. На всички замесени трябва да бъде потърсена отговорност за насилието и нарушенията на човешките права и международното хуманитарно право, най-вече срещу украинското цивилно население, включително депортирането на деца и свързано с конфликта сексуално насилие“, се казва в декларацията.

Северноатлантическият съвет настоява Русия незабавно да спре войната и да изтегли всички свои военни сили от Украйна съгласно приетата снощи резолюция на Общото събрание на ООН.

Кремъл заплашва и глобалната сигурност, изтъкват посланиците. Ядреното изнудване, ефектът на войната върху хранителните доставки, зловредните хибридни дейности, световната дезинформационна кампания ясно показват, че Русия пренебрегва международните норми и благоденствието на милиарди хора по света.