Не е лошо, че Китай говори за Украйна.

Това обяви украинският президент Володимир Зеленски по адрес на предложения от Пекин "позиционен документ" за прекратяване на войната между Русия и Украйна. Комунистическата страна говори за зачитане на териториалната цялост, призовава за преговори и прекратяване на военните действия, противопоставя се на "едностранните санкции" и на използването на ядрени оръжия. 

"Китай започна да говори за Украйна и това не е лошо", каза Зеленски. "Струва ми се, че има зачитане на нашата териториална цялост, въпросите на сигурността. Трябва да работим с Китай по тази точка... Нашата задача е да обединим всички, за да изолираме един", добави той.

Зеленски обаче подчерта, че Китай не е представил "мирно споразумение".

"Само воюващи страни могат да правят това. Надявам се, че Китай може да участва в изграждането на един справедлив мир. Разчитам, че Китай няма да предостави смъртоносно оръжие на Русия", изтъкна президентът.

Много по-критичен към китайското предложение бе съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

"Всеки "мирен план", който предвижда само "прекратяване на огъня" и в резултат на това нова линия на разделение и продължаваща окупация на територията на Украйна, не е за мир, а за замразяване на войната, загуба на Украйна, следващите етапи на руския геноцид", написа той в Туитър.