Украйна изглежда ще отхвърли представен днес от Китай мирен план, ако се съди по реакцията на близък съветник на президента Володимир Зеленски. Скептично реагираха и Белият дом и НАТО.

Всеки план, който предвижда само „прекратяване на огъня“ в Украйна, ще доведе не до мир, а до замразяване на войната, каза Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на Зеленски.

„Всеки „мирен план“, който предвижда само „прекратяване на огъня“ и в резултат на това нова линия на разделение и продължаваща окупация на територията на Украйна, не е за мир, а за замразяване на войната, загуба на Украйна, следващите етапи на руския геноцид“, написа той в Туитър.

Подоляк добави, че позицията на Киев остава непроменена - Русия трябва да изтегли окупационните си войски до границите от 1991 г.

Китай е можел да се ограничи само до първия абзац на плана си, който се отнася до зачитането на суверенитета на всички страни, коментира американският президентски съветник по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от Си Ен Ен.

„Първата ми реакция на този план е, че те могат да спрат на първата точка, която е зачитането на суверенитета на всички страни. Тази война може да приключи утре, ако Русия спре да напада Украйна и изтегли войските си“, каза той.

„Китай не се радва на голямо доверие, защото не осъди незаконното нахлуване в Украйна, а също така подписа споразумение между президента Си и Путин за партньорство без граници с Русия няколко дни преди нахлуването“, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той също предупреди Китай да не доставя оръжия на Русия.

На 24 февруари Китай публикува "позиционен документ" за прекратяване на войната на Русия срещу Украйна, състоящ се от 12 точки. Пекин говори за зачитане на териториалната цялост, призовава за преговори, прекратяване на военните действия, противопоставя се на „едностранните санкции“ и се противопоставя на използването на ядрени оръжия.

В същото време в позицията си Китай не осъжда пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и военните престъпления на страната-агресор. Досега Пекин се въздържа да критикува руското нахлуване и твърди, че заема „обективна и справедлива позиция“.