Полша достави на Украйна 14 танка Leopard 2.

Това обяви полският президент Анджей Дуда по време на брифинг.

"Премиерът Матеуш Моравецки не е с нас... той е в Киев днес", заяви Дуда и добави: "Усмихвам се, защото той отиде там, за да достави нашите Leopard 2, които са първите танкове, пристигнали в Украйна, в рамките на тази коалиционна танкова подкрепа".

Украйна: Готвим се за контраофанзива

Украйна се готви за контраофанзива. Това обяви украинският военен министър Олексий Резников, цитиран от Франс прес.

"Преди година беше трудно да получим сериозно оръжие. Днес цивилизованите страни виждат, че вие сте източният щит на Европа", заяви той по адрес на украинските Въоръжени сили.

"Ще има контраофанзива. Работим усърдно да я подготвим и осигурим."

Моравецки в Киев: От началото на войната стоим редом до Украйна

Полският премиер Матеуш Моравецки и украинският му колега Денис Шмигал положиха цветя на Стената в памет на загиналите за Украйна. Това съобщиха от пресцентъра на министър-председателя.

"Година след началото на руските военни действия, министър-председателят отиде в Киев, за да даде ясен сигнал за по-нататъшна подкрепа в защитата на Украйна срещу Русия", написа в Туитър Пьотр Мюлер, говорител на правителството.

"Веднага след избухването на войната, на 15 март, ние бяхме в Киев, за да гарантираме, че Украйна няма да бъде оставена сама", добави той.

Виталий Кличко: Ще преминем през всичко и ще победим

Ще преминем през всичко и ще победим. Това обяви кметът на Киев Виталий Кличко, който разказа за "трагичната и психически изтощаваща" година в обръщението си послучай годишнината от началото на войната на Русия срещу Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Ние се борим, вярваме в себе си и в страната ни. Ето защо ще преминем всичко и ще победим", написа днес Кличко в канала си в "Телеграм".

Докато много украинци не вярваха, че Русия ще започне "варварска война", Киев се готвеше за евентуално нападение, уверява Кличко.

"Доброволците, които участваха в защитата на територията ни и се присъединиха към армията, помогнаха да защитим и опазим столицата си".

Руските войски достигнаха покрайнините на Киев, но не успяха да нахлуят в града.

"Киев е сърцето на Украйна, Киев беше и остава мишена за Русия, за руснаците и за Путин", каза Кличко в интервю за ДПА тази сряда.

В същото време той изтъкна, че не вярва Москва да предприеме ново нападение срещу столицата. Нито смята, че руската армия може да победи.