Българските евродепутати социалисти не подкрепиха нито предоставянето на военна помощ за Украйна, нито освобождаването на Алексей Навални и останалите политзатворници в Русия. Но не са и против, тъй като изобщо не участваха в гласуванията.

Това става ясно от поименната проверка на резултатите.

Европейският парламент прие резолюции за първата годишнина от руското нахлуване в Украйна и за влошаването на нечовешките условия, при които са държави Навални и други руски политзатворници.

Освен петимата български представители в Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) не гласуваха Ева Майдел и Емил Радев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП), Атидже Алиева-Вели от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) и Андрей Слабаков от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Ангел Джамбазки (ВМРО ЕКР) не гласува за въоръжаване на Украйна, а Илхан Кючюк (ДПС, ОЕ) не участва във вота за освобождаването на Навални.

Така двете резолюции бяха подкрепени само от по 7 от общо 17 български евродепутати.

Въоръжаване на Украйна

С 444 гласа „за“, 26 „против“ и 37 „въздържал се“, ЕП прие резолюция, в която потвърждава подкрепата си за предоставяне на военна помощ на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Депутатите призовават да се обмисли сериозно възможността за снабдяването й със западни изтребители, хеликоптери, подходящи ракетни системи и значително увеличаване на доставките на боеприпаси за Киев. Те апелират към страните членки (Съвета на ЕС) да приемат десетия санкционен пакет срещу Русия и нейните съюзници до края на февруари и значително да разширят обхвата му.

ЕП настоява също така страните членки и съюзници да направят по-ефективни вече въведените санкции и да предприемат спешни стъпки за блокиране на всеки опит за заобикалянето им.

Евродепутатите настояват за завършване на правния режим, който позволява конфискуването на руски активи, замразени от ЕС, след което те да бъдат използвани за възстановяване на Украйна и обезщетение на жертвите на руската агресия.

В документа се отправя призив към Украйна, Комисията и Съвета да работят за започване на преговорите за присъединяване на страната към ЕС още тази година.

Свобода за Навални и останалите

ЕП настоява за освобождаването на Алексей Навални – носителя на наградата „Сахаров“ за 2021 г., и и всички други смели политзатворници в страната, борещи се за демокрация.

Резолюцията бе приета с 497 гласа „за“, 17 „против“ и 33 „въздържал се“.

Условията, при които биват държави политзатворниците, трябва да бъдат в съответствие с международните ангажименти за Русия. Отношението към Навални е особено лошо, той е подложен на мъчения и е заплашен от допълнителна присъда от 25 години затвор. Той трябва да има достъп до избран от него лекар, до своя адвокат и да има свиждания със семейството си.

Евродепутатите призовават страните членки да помагат на руските правозащитници, активисти и независими журналисти – както в страната, така и извън нея.

Руският президент Владимир Путин трябва да бъде съден за престъпления срещу собствения си народ. Съветът трябва да наложи ограничителни мерки срещу виновните произволните дела и изтезания на антивоенни активисти в Русия.