ЕС спира износа за Русия на всички техвнологии, които биха могли да бъдат използвани на бойното поле.

Това гласи специално изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Мерките са част от десетия пакет санкции срещу Русия, който предстои скоро да бъде одобрен от страните членки (Съвета) на ЕС.

Европа взема на мушка много индустриални продукти, от които Русия се нуждае, но не може да получи от други страни като Китай. Това са електроника, специализирани превозни средства, части за коли и двигатели, резервни части за камиони и самолетни двигатели. Санкциите ще засегнат също така антените и крановете, които могат да бъдат използвани в строителния сектор.

Ще бъде допълнително ограничен износът на стоки с двойно предназначение и модерни технологии. ЕС предлага да бъде наложен контрол върху 47 нови електронни компонента, които биха могли да бъдат използвани в руските оръжейни системи, включително за дронове, ракети и хеликоптери.

В обхвата ще попаднат редкоземни материали и термокамери.

По този начин ЕС ще забрани износа на всички технологии, необходими за бойното поле. Освен това Европа ще направи всичко възможно те да не стигнат дотам.

Председателят на ЕК припомни, че Брюксел има намерение да включи в десетия пакет пропагандистите, разпространяващи кремълските лъжи, както и още политически ръководители и военни командири.

Десетият пакет въвежда и нови мерки, насочени срещу заобикалянето на санкциите. Ще бъдат следени олигарсите, опитващи се да скрият парите си или да продадат активите си с цел избягване на ограничителните мерки.

Заедно със страните членки Комисията ще направи преглед на всички замразени в ЕС активи на руската Централна банка. Трябва да се знае къде се намират те и каква е сумата.

Същевременно ЕС предлага за първи път да бъдат санкционирани образувания от трети страни. Става дума за ирански производители на дронове, използвани от Русия в битките в Украйна. Ще бъде наказан и Корпусът на гвардейците на ислямската революция, който снабдява Москва с тези донове.

Предложените мерки ще засегнат износ на стойност около 11 милиарда евро, изтъкна Фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург. Тя говори на дебат, посветен на първата годишнина от началото на руската агресия в Украйна.

„Путин смяташе, че лесно ще държи Европа за заложник заради нашата зависимост от руските петрол и газ. Но той сбърка и тук. Днес, една година след започването на войната, той вече загуби енергийната война, която започна. Приходите на Русия от продажбата на газ за Европа се сринаха с две трети. Таванът на цените на петрола означава, че тя губи приходи от по 160 милиона евро на ден“, посочи председателят на ЕК.

И допълни, че днес Москва е принудена да продава запасите си от злато.

„Призовавам всички страни, разполагащи с модерни и ефективни бойни машини, които не им трябват и събират прах в казармите, да ги дадат на Украйна вазможно най-бързо. Войната ще се реши тази пролет и лято“, призова в пленарната зала върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Наивници, гълъби, ястреби

По думите му докато страните са умували дали да дадат на Киев танкове „Леопард“, Русия е подготвяла офанзивата си.

„Тази военна помощ нито противоречи, нито е алтернатива на търсенето на мир. Не разбирам онези, които казват, че за да се преговаря, трябва първо да се спре военната помощ. Обратното - трябва да се правят и двете неща. Това не е дебат между гълъби и ястреби. А е нещо, което се прави от гледна точка на реализма“, допълни той.

В момента на бойното поле има 360 000 руски войници - двойно повече, отколкото в началото на войната. За първи път Украйна няма числено превъзходство на терен. Затова тя зове всички от ЕС и партньорите да й помагат, каза дипломат номер 1 на Европа.

„Не обичам войната, предпочитем мира като почти всички от вас, - обърна се Борел към евродепутатите. - Няма нужда да го повтаряме. Но това, което трябва да повтаряме, е да обсъдим как се постига мирът. За това трябва да подкрепяме военно Украйна повече, отколкото досега. За да спечелим мира, първо трябва да спечелим войната.“

Съвсем скоро той смята да помоли генералния секретар на ООН Антониу Тугериш да започне - ако иска и желае - процес на разговори за нещо, в което другите са се провалили. Това ще стане в Общото събрание на ООН.

„Изключителна наивност е да се иска прекратяване на военната помощ, за да свърши войната. Казвам „наивност“, за да не използвам по-тежка дума. Ако спрем помощта, мирът, който ще постигнем няма да бъде мир. А ще бъде победа за Русия, която ще бъде огромна заплаха за нас и нашата сигурност“, категоричен бе върховният представител.

И посочи, че такова мислене е характерно преди всичко за левицата, в която той има много приятели, които много уважава и чийто интелект високо цени. Той призова и дори помоли тези хора да стъпят на земята. Самият Жозеп Борел е испански социалист.

Бавно действаща отрова

Той опроверга и тези, които са казвали, че санкциите срещу Русия са недостатъчни и че не са отслабили достатъчно икономиката й:

„Да, наистина руската икономика не се срина през 2022 г., процентът на растеж на нейния БВП не бе този, който предвиждахме. Вярно е също, че миналата година Москва имаше изключително големи приходи и от газ, и от петрол. Но нещата се променят заради нашите санкции, включително тавана на цените на петрола“, посочи Жозеп Борел.

Числата крещят

И даде конкретни доказателства:

„Самият руски финансов цзминистър призна през януари, че приходите от въглеводороди са били с 46 на сто по-ниски, отколкото през януари 2022 г. Почти до нула бе сведена почти тоталната ни зависимост от руската енергия. Публичният дефичит на Русия скочи 14 пъти. Санкциите са бавно действаща отрова, като арсена. Забавят се с ефекта, но нанасят непоправими щети.“

Така заводите за самолети и коли в Русия са загубили 80 на сто от капацитета си. Сега руският петрол се продава едва за 40 долара за барел.

„Дълбоко грешат тези, които мислят, че стига да наложим санкции, на сутринта Путин ще се събуди и ще прекрати войната. Но числата не говорят, а крещят!“, възторжено възкликна Борел.

Общата военна помощ от Европа за Украйна - както от страните членки, така и от Европейския фонд за мир, досега е почти 12 милиарда евро.

Борел обаче призна прозвучалите на дебата критики, че ЕС не е реагирал веднага след анексирането на Крим през 2014 г. А вместо това е продължил да купува газ от Русия и  да строи „Северен поток 2“. Но това вече е минало и не трябва да се връщаме към него.

Същевременно понякога трябва да ссе правят компромиси при вземане на решенията за санкции, тъй като за налагането им се налага пълно единодушие в Съвета, т.е. на страните членки.

Трябва да се вземат предвид антиколониалните настроения в Африка и антиимпериалистическите чувства в Латинска Америка. Така ще се разбере защо някои лидери от тези континенти гледат на войната по различен начин от европейския. Но ЕС трябва да убеждава в своята правота.

Накрая Борел призова тези, които го критикуват, че ЕС не прави нищо, да го погледнат в очите и да му кажат какво трябва да бъде направено. Той повтори, че санкциите са бавно действаща отрова.

Еврокомисарят по околната среда – литовецът Виргиниюс Синкявичюс, който говори в заключение вместо Фон дер Лайен, си припомни как е трябвало сутринта на 24 февруари 2022 г. да събуди украинската си съпруга и да й съобщи, че е започнала войната. След което веднага се обадили на тъстовете му в Украйна и въздъхнали с облекчение, като разбрали, че са се укрили.

Александър Йорданов се надява на импийчмънт на Радев

„Надявам се, че в българския парламент ще се намерят достойни депутати, които ще поискат импийчмънт на проруския мбългарски президент“, заяви по време на дебата Александър Йорданов от ГЕРБ/СДС и Европейската народна партия (ЕНП).

Според него през последната година са научени няколко неща:

• 1. Военната помощ, дадена навреме, е по-необходима за мира от дипломацията;

• 2. Мирът е възможен само когато последният руски агресор напусне украинската земя;

• 3. Който днес, в разгара на войната, говори за мир, всъщност помага на Путин;

4. „Г-н Борел, говорихте убедително днес, но така трябваше да говорите и преди година в Москва“, каза Йорданов. Така той припомни унижението, на което върховният представител бе подложен при посещението си в Русия от нейния външен министър Сергей Лавров.

Поуката според Йорданов е, че мирът е невъзможен, докато Путин е в Кремъл.