Деветима български евродепутати подкрепиха приетия днес доклад на Европейския парламент, призоваващ за увеличаване на военната помощ за Украйна, включително със смъртоносни и тежки оръжия.

Останалите осмина изобщо не участваха във вота. Както обикновено, сред тях са петимата ни представители от БСП. Изненадващо този път не са гласували и двамата ни евроконсерватори - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО. Петър Витанов от БСП съобщи, че е напуснал тази сутрин пленарната сесия в Страсбург. Останалите 4-ма наши социалисти не бяха открити.

Документът бе подкрепен от шестима наши евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП) без Ева Майдел, която често напуска сесиите по-рано и не гласува. „За“ са били и тримата ни представители от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

Общо 407 евродепутати подкрепиха годишния доклад на ЕП за общата външна политика и политика на сигурност. „Против“ са 92-ма, а 142-ма са се въздържали.

ЕС и неговите страни членки трябва да увеличат военната, политическата и хуманитарната си помощ за Украйна и да засилят отбраната си в противодействието на руските заплахи за европейската сигурност, се казва в документа. Депутатите предупреждават, че отговорът на Съюза на войната в Украйна се следи отблизо от автокрациите по света и ще окаже голямо влияние върху поведението им на международната сцена.

По-ефективен процес на вземане на решения

Съюзът трябва да използва разпоредбите на Договора за Европейския съюз (ДЕС), които биха позволили на страните членки (Съвета) да взема определени решения без военни последици с квалифицирано мнозинство, а не с пълно единодушие. Става дума по-специално за решения за санкциите и правата на човека.

Докладът също така призовава институциите на ЕС да направят предложение как Съюзът да си осигури постоянно място във всички многостранни форуми, включително в Съвета за сигурност на ООН.

Намаляване на зависимостта от енергийни ресурси

ЕС трябва да стане по-малко зависим от енергийните ресурси и други материали от решаващо значение за инфраструктурата си, които се внасят от трети страни, най-вече от тези, които не споделят европейските ценности или с които Съюзът се намира в състояние на системно съперничество.