Паравоенната група "Вагнер" трябва да престане с усилията си да вербува сърби за войната в Украйна.

Това обяви сръбският президент Александър Вучич по местния телевизионен канал "Хепи", предаде Ройтерс.

Вучич разкритикува руските уебсайтове и групи в социалните медии, които публикуват реклами на сръбски език с призиви на "Вагнер" към сръбски доброволци да се присъединят към редиците на частната военна компания.

"Защо вие от "Вагнер" звъните на когото и да било от Сърбия, като знаете, че това е против нашите разпоредби?", попита държавният глава.

Сръбски доброволци участваха в боевете в Украйна през 2014 и 2015 г. редом до проруски сили. Не ясно точно колко сърби са се включили в стартиралата преди 10 месеца война, но според наблюдатели десетки са се присъединили към военните групировки през последните 8 години, твърди Ройтерс.

В Сърбия е забранено участието на нейни граждани в конфликти в чужбина. Има и осъдени нарушители по този закон.

Вучич отхвърли обвиненията, че "Вагнер" има присъствие в Сърбия, където прокремълски и ултранационалистически организации публично приветстват инвазията в Украйна. Във вторник руската информационна агенция РИА излъчи телевизионни кадри на двама маскирани мъже, идентифицирани като сръбски доброволци на курс за обучение по оръжия в окупираната от Русия Запорожка област.

Сръбският министър на отбраната Милош Вучевич предупреди сърбите да не се присъединяват към руските редици във войната срещу Украйна.

"Това ще доведе до правни последици, тъй като те могат да бъдат подведени под отговорност пред държавните органи", обяви той.

Въпреки че многократно осъди нахлуването на Русия в Украйна, Белград отказа да наложи санкции срещу Москва.

Сърбия е изцяло зависима от вноса на руски газ, а нейният търговец на петрол НИС е собственост на "Газпром".