Зам.-председателят на руския Съвет на федерацията (горната камара на парламента) Константин Косачев поздрави президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Унгария Виктор Орбан за победите им на изборите на 3 април. По думите на сенатора в Европа има "6 наистина суверенни страни".

"Освен Русия, това са Беларус, Армения, Турция и, както потвърдиха вчерашните избори - Сърбия и Унгария", обяви той в профила си в "Телеграм".

След изборите Вучич призна, че конфликтът в Украйна е оказал въздействие върху предизборната кампания. Той увери, че Белград не планира да се отклонява от опитите си да стане членка на ЕС, но и да съхрани близките си връзки с Русия и Китай.

Въпреки че Сърбия подкрепи двете резолюции на ООН, осъждащи руската инвазия в Украйна, страната отказва да наложи санкции на Москва и това изглежда скоро няма да се промени.

"Сърбия ще се опита да запази приятелските и партньорски отношения в много области с Руската федерация", изтъкна Вучич.

Сърбия е почти изцяло зависима от руския газ.

"Ще поддържаме политика, която е важна за европейците, руснаците и американците, а това е... военен неутралитет".

Въпреки че Унгария отказва да изпрати военна помощ на Украйна, Виктор Орбан, който е най-близкият приятел на Путин в ЕС, засега не саботира налагането на санкции срещу Русия.

Полският премиер Матеуш Моравецки увери, че унгарският му колега няма да блокира бъдещите ограничителни мерки на ЕС. На въпрос на Ройтерс за това какви ще са последиците от победата на Орбан, Моравецки призова да се уважава избора на унгарския народ.

"Германия е голямата бариера срещу санкциите. Унгария подкрепя санкциите", подчерта той.