По традиция новата парламентарна сесия започна с декларации на парламентарните групи, относно техните приоритети. В своите декларации от ГЕРБ, БСП и ДПС заявиха, че вече гледат към третия мандат. Тези три партии имат общо 127 депутати, а за стабилно управляващо мнозинство трябват 121.

Обикновено деклараците се правят по ред, определен според големината на парламентарните групи. Днес обаче първи думата взеха от "Продължаваме промяната", които са втора сила, но в момента държат мандата за съставяне на правителство.

"Кое е най-важното, което можем да свършим през тази сесия? Да изберем редовно правителство. Всеки от нас по време на празниците е срещал десетки хора, които са му казвали - какво правите там."

Това каза кандидатът за премиер Николай Денков. Той изтъкна, че е потърсил онова, което може да обедини партиите, като е комбинирал целите и задачи, които биха могли да бъдат изпълнени. И в предложението си за общо решение са взели приортитети на различните партии.

"Постарали сме се да обединим точките, целите, които имаме във всички парламентарни програми с изключение на една от политическите формации. Въпросът е можем ли да работим заедно и да ги постигнем.

2 и 2 най-често прави 4. Когато започнеш с промени в Изборния кодекс и отхвърлиш всички възможности за редовни правителства, това означава, че от самото начало сте се готвили за нови избори".

Това каза още Денков.

"Предстоящият втори мандат не дава по-големи шансове, в сравнение с първия. Това, което трябва да ангажира отговорността ни, е третият мандат. Да намерим решение за редовен кабинет. Няма да има оправдание за никого, ако се провалим в този опит, преди следващите избори, които най-вероянтно ще са предсрочни."

Това обяви от своя страна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

За Костадин Костадинов от "Възраждане" този парламент е с много кратък политически хоризонт. Оставали му още няколко седмици.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова също заяви: "Всички гледаме вече към третия мандат".

"Мандат на разума! Стига емоции!", каза Нинова.

Съпредседателят на "Демократича България" Христо Иванов призна, че кризи има.

"Не мисля, че пътят напред може да бъде път, който да извървим, водени от страх. Трябва да се кажат няколко думи и за възможностите.

На нас ни трябва самочувствие, посока. Изборът на България е направен още през Възраждането - свободна, демократична Бългрия по европейски стандарт. Българските граждани ежедневно правят своя избор.

Къде отиват българските граждани, които напускат България? Нима отиват в Беларус, Русия? Изборът на българските граждани от поколения е ясен и еднозначен", каза още Иванов.

Според него този парламент трябва да излъчи правителство, но не какво да е правителство, а такова, което може да прави реформи.

"Не просто, че сме стигнали до третия мандат и няма къде да ходим. Да се отнесем малко по-сериозно към проекта за декларация на "Продължаваме промяната". Да се постараем да изработим един документ за пътя напред", каза още Иванов.

Той изтъкна, че Източна Европа е изправена пред предизвикателство - "дали ще позволим връщането на модела на имперски периферии, в които империите могат да набиват канчета".

"Нашите украински приятели отбраняват нашия интерес. Нашата помощ за тях е помощ за мира.

Това няма да е мир (ако Русия победи в Украйна - б.р.). Това ще е руски мир, няма да е български мир. Евроатлантическият ред е дневният ред на мира", каза още Иванов.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев заяви, че парламентът е място за диалог и взаимодействие. Той също заяви, че основната задача е да се състави правителство. Но не каза нищо конкретно по повод поведението на партията във втория или евентуално в третия мандат.

Тома Биков (ГЕРБ) взе думата за декларация накрая.

"Беше пропусната една сериозна възможност с отхвърлянето на предложението за правителство с първия мандат. Първият мандат има най-голям шанс за осъществяване. Направихме компромиси, предложихме неполитическо правителство.

Повечето текстове в бюджета минаха с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Демократична България" Това е атестат за мнозинство.

Политическите иновации са в основата на тежката нестабилност. Странно е как "Продължаваме промяната" иска подкрепа от онези, които иска да унищожи.

Една декларация не може да управлява. Една държава се управлява от правителство, министри, хора, които да могат да носят оговорност. Всичко това се предлага в пакет.

Ние ви призоваваме, ако действително искате, да направите усилие да предложите състав и структура на кабинета. Всичко ще бъде мимикрия, отиграване на ситуацията.

Факт е, че погледите са насочени към третия мандат. Важно е той да бъде конструиран разумно, според реалностите, не според мечтите и надеждите".

Това каза още Биков.