Реформа на модела на прокуратурата и статута на главния прокурор с цел въвеждане на ефективен конституционен механизъм за търсене на отговорност, отчетност и освобождаване на главния прокурор – срок:  юни 2023

Въвеждане на структурни гаранции за съдийската независимост, автономност и демократична отчетност на прокуратурата чрез разделяне на ВСС на два съвета: самостоятелен прокурорски съвет, в който мнозинство имат членове, избрани от НС, и висш съдебен съвет, в който мнозинство имат съдии, избрани от съдии – срок:  юни 2023

Това е записано в проекта за декларация на "Продължаваме промяната" по повод втория мандат за съставяне на правителство с кандидат-премиер проф. Николай Денков. Тези две инциативи са един от най-важните елементи на прокламираната от години, но все още несъстояла се съдебна реформа.

"Продължваме промяната" ще търси обединение в парламента около 4 приоритетни национални цели, за да реализира втория мандат.

Приотитетите според "Продължаваме промяната" са:

1. Развитие на конкурентна иновативна икономика.

2. Гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото.

3. Постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие.

4. Намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

За изпълнението на целите през 2023 г. трябва да бъдат приети редица законопроекти, които според партията са приоритетни. Сред тях са всички, свързани с Плана за възстановяване, електронно управление, модернизация на Българската армия и реформиране на Антикорупционната комисия и др.

От гласуването на декларацията ще зависи дали ще има предложение за персонален състав на правителство.

Пълен текст на проекторешението