Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Мадмоазел Сатюрнин Пюисан - млада университетска преподавателка - търси изгодно жилище под наем. Случва се така, че се нанася в дома на испанския аристократ със зловеща репутация дон Елемирио. Злите езици говорят, че по подобие на Синята брада (богатият благородник, избивал любопитните си жени), дон Елемирио убива наемателките, които се опитват да влязат в изрично забранената от него стая...

Дотук добре. Но ето че... донът се влюбва в Сатюрнин. Двамата водят дълги разговори и пият искрящо шампанско.

Caption

Многозначителна подробност! Дон Елемирио е обсебен от цветовете:

"Какво е цветът? Усещане, предизвикано от светлината. Може да се живее и без цветовете. Далтонистите виждат само в черно и бяло, но не са по-малко информирани от останалите. За сметка на това са лишени от една основна наслада. Цветът не е символ на удоволствието, той е самото удоволствие. Това е дотолкова вярно, че в японския език "цвят" може да бъде синоним на "любов", възторгва се той.

В крайна сметка Елемирио сам завежда Сатюрнин в тайнствената стая. И идва ред на голямата изненада, на каквито свръхмодерната напоследък писателка Амели Нотомб е такава майсторка. Още по-смайваща е развръзката, но да не издаваме номера. Остава си между нас и издателство "Колибри".

Амели Нотомб вече е добре позната на българските читател(к)и. Пише от 17-годишна и сама определя себе си като графоманка, да не ѝ е уроки. "Ако не пиша, ставам опасна", казва мадам Амели, чиято вярна и предимно дамска публика всяка година трепетно очаква месец септември, когато на френския книжен пазар се появява "новата Нотомб".

Родена през 1967 г. в белгийско аристократично семейство, писателката прекарва детството и юношеството си в различни страни, където баща ѝ е посланик. През 1992 г. излиза първият ѝ роман „Хигиена на убиеца“, а през 1999 г. ѝ е присъдена Голямата награда на Френската академия за „Изумление и трепет“. Вече 17 години успехът не я напуска и романите ѝ неизменно са бестселъри. Само за една седмица след първото му публикуване „Синята брада“ достигна продажби от 100 хиляди екземрляра в цял свят. А с екранизацията на романа се ангажира звездата на френското кино Даниел Отьой.

Ключови думи

Коментари

Index

Ако една народна приказка е служила за основа на произведения на хора като Анатол Франс, Чарлз Дикенз, Такъри и дори за инспирация на Кърт Вонегът, може би е добра идея да се пазиш от нея. Освен ако нямаш МНОГО големи претенции. Но пък какво толкова, тя и без това се е насочила към аудитория, която няма много книги в библиотеката си...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.