Европейската комисия предложи днес нов извънреден и спешен регламент, който ще ускори разгръщането на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Той е част от плана на ЕС за прекратяване на зависимостта от руски изкопаеми горива. Планът е свързан и с диверсификацията на доставките и пестенето на енергия.

ВЕИ намаляват търсенето в ЕС на изкопаеми горива за електроснабдяването, отоплението, охлаждането, индустрията и транспорта както в краткосрочен план, така и в бъдеще, изтъкват от Комисията. Благодарение на ниските оперативни разходи един по-голям дял на възобновяемите източници в енергийната система на ЕС може да помогне за намаляването на сметките.

Предложеният регламент ще бъде в сила в продължение на една година и ще покрива времето, необходимо за транспониране на Директивата за възобновяема енергия, която в момента се обсъжда от законодателите във всички страни членки. Той е насочен към специфични технологии и проекти, които имат най-големия потенциал за бързо разгръщане и минимален ефект върху околната среда и допринасят за енергийната сигурност на Европа на фона на руската агресия в Украйна и превръщането на енергийните доставки в оръжие от страна на Кремъл.

По-висш обществен интерес

Предложението предвижда централите, произвеждащи възобновяема енергия да представляват по-висш обществен интерес. Това ще им позволи незабавно да се възползват от нови разрешителни процедури от опростена оценка на дерогациите, предвидени в европейското законодателство за околната среда. 

Слънчева енергия

Тя представлява евтин възобновяем източник на ток и отопление, който може да бъде разгърнат бързо, което ще облагодетелства гражданите и бизнеса. На фона на колебливите цени на енергията ускореното издаване на разрешителни ще ускори монтирането на слънчеви панели върху изкуствени структури като сградите. Затова ЕК предлага максимален срок от един месец за процеса на разрешение за панелите за слънчева енергия, пространството за съхраняване на енергия и и свързване с мрежата там, където то не е инсталирано върху естествена повърхност. Предвидено е също тези инсталации да бъдат освободени от някои изисквания, свързани с екологията.

„Презареждане“ на централите за възобновяема енергия

Възвръщането на мощностите на съществуващите централи за чиста енергия  има потенциала бързо да увеличи генерирането на ток от всички възобновяеми източници. Това намалява потреблението на газ, както и необходимостта от определяне на местата на нови находища. В тази сфера процедурата по издаване на разрешения се ускорява с максимален срок 6 месеца. За този период трябва да бъдат извършени всички необходими екологични оценки.

Термопомпи

Те представляват ключова технология за производството на възобновяемо отопление и охлаждане от енергийни източници в околната среда. Помпите са в състояние на намалят използването на газ при топлоснабдяването и за промишлеността, и за сградите. ЕК предлага разрешенията да се издават най-много до три месеца, както и въвеждането на опростена процедура за включването на по-малките помпи в мрежата.