Григор Димитров ще срещне Стив Джонсън (САЩ) в първия кръг на Откритото първенство на Великобритания. Жребият бе теглен по-рано днес.

Димитров води с 5:2 победи срещу Джонсън в двубоите им досега. Двамата ще играят за трети път на "Уимбълдън", като са си разменили по една победа. 

Първо най-добрият ни тенисист с печели със 7:6(8), 6:2, 7:6(2) през 2015 г., а Джонсън взе реванш с 6:7(6), 7:6(3), 6:4, 6:2 година по-късно, когато направи и най-доброто си представяне в надпреварата с класирането си на осминафинал.

31-годишният българин, 21-и в класацията на ATP, е поставен под номер 18 в основната схема. Той е полуфиналист в Лондон през 2014 година. Джонсън (32 г.) е 92-и в света в момента, но е достигал до 21-ото място.

При успех на старта, Димитров ще играе срещу победителя от мача между Хенри Лааксонен (Швейцария)  и участващия с "уайлд кард" представител на домакините Райън Пенистън.

Жребият определи първата ракета на България Виктория Томова да започне срещу Даря Савил (Австралия).

Мъжете

Водачът в схемата и шесткратен победител на "Уимбълдън" Новак Джокович ще тръгне в защитата на титлата си срещу южнокорееца Сун-Ву Куон.

При победа във втория кръг сърбинът ще играе с победителя от двойката между Танаси Кокинакис от Австралия и Камил Майхжак от Полша. Първият поставен съперник, който може да срещне Джокович, е сънародникът му Миомир Кецманович, потенциален него съперник в трети кръг. 

В същото време в долната половина схема е испанецът Рафаел Надал. Двамата с Джокович могат да се срещнат само на финала. Първото препятствие пред испанеца ще бъде аржентинецът Франсиско Черундоло, а при победа двукратният шампион в "Ол Инглънд клъб" ще се изправи срещу един измежду Ричардас Беранкис от Литва и Сам Куери от САЩ. Възможен съперник на Надал в третия кръг е италианецът Лоренцо Сонего. 

Пътят на Надал към евентуален трети финал за годината в турнирите от Големия шлем изглежда малко по-тежък от този на Джокович. В четвъртия кръг испанецът може да играе с хърватина Марин Чилич, на четвъртфиналите с Феликс Оже-Алиасим, а на полуфиналите с някой измежду номер 4 в схемата Стефанос Циципас от Гърция или миналогодишния финалист Матео Беретини от Италия.

За Джокович пътят към титлата във втората седмица на турнира включва потенциални мачове с американския гигант Райли Опелка в четвъртия кръг, испанския феномен Карлос Алкарас на четвъртфиналите и един измежду норвежеца Каспер Рууд или поляка Хуберт Хуркач на полуфиналите. 

В осмината на Хуркач е и Григор Димитров, който би могъл да играе с миналогодишния полуфиналист в четвъртия кръг.

Сред най-любопитните мачове на старта на турнира се очертава да бъде този между номер 10 в схемата Яник Синер (Италия) и трикратния победител в турнири от Големия шлем Стан Вавринка. Шампионът на "Уимбълдън" за 2013-а и 2016 г. Анди Мъри също е в тази част на схемата.

Жените

Носителката на 23 титли от Големия шлем Серина Уилямс (САЩ) ще играе с французойката Армони Тан в първия кръг на "Уимбълдън".

40-годишната Уилямс, която е седемкратна шампионка в турнира, се завръща на корта за първия си мач на сингъл от една година. За последно американката игра в официален мач в края на юни 2021 година, когато загуби в първия кръг в Лондон от Аляксандра Саснович от Беларус. 

Уилямс, който изпадна извън първите 1100 в ранглистата заради дългото си отсъствие, ще започне срещу Тан, която е номер 113 в света. При победа американката ще срещне във втория кръг сънародничката си Кристина Макхейл или поставената под номер 32 в схемата Сара Сорибес Тормо от Испания. В третия кръг е възможен сблъсък между две бивши водачки в световната ранглиста като Уилямс и чехкинята Каролина Плишкова, която е номер 6.

Водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек изтегли благоприятен жребий за старта. Полякинята, която е в серия от 35 поредни победи, ще играе в първия кръг с хърватската квалификантка Яна Фет. Във втория кръг нейна съперничка може да бъде черногорката Данка Ковинич или британката Сонай Картал.

В горната половина на схемата, която се оглавява от Швьонтек, попаднаха още номер 4 Паула Бадоса (Испания), номер 6 Каролина Плишкова, номер 8 Гарбине Мугуруса (Испания), номер 9 Джесика Пегула (САЩ), номер 13 Барбора Крейчикова (Чехия), номер 16 Симона Халеп (Румъния), номер 25 Петра Квитова (Чехия), както и Серина Уилямс. 

Мугуруса, Халеп, Плишкова и Уилямс са печелили турнира през някоя от годините от 2014-а насам.