Около 3700 от работещите в Twitter ще останат без работа този петък, съобщава Bloomberg. Това са около половината от персонала на социалната платформа, тази седмица вече собственост на Илон Мъск.

Първоначално слуховете бяха за още по-крайни съкращения - 75% от работещите. По всяка вероятност Мъск е разбрал, че компанията няма да функционира с толкова агресивна серия уволнения. 

Откакто купи компанията за 44 млрд. долара, цена, която според анализаторите е сериозна надценка на стойността й, Мъск всячески се опитва да намали разходите. Заедно с това дойде новият му план да осигурява верифициране на профила - т.нар. "синя чавка" - срещу 20 долара на месец. Стивън Кинг обаче се възмути от сумата и Мъск я намали на 8 долара.

Харчовете обаче няма да му се разминат - подобно масово уволнение без предупреждение означава, че Мъск ще продължи да плаща на тези работници поне още 2 месеца - поне това изискват законите в Калифорния, където е централата на компанията.

Милиардерът, който махна и целия борд на директорите и в момента е едноличен ръководител, смята да прекрати и гъвкавата работа от дистанция и да накара всички, които няма да уволни, да идват присъствено в офиса. Това пък може да доведе до вълна от напускащи.