Русия извика посланика на Европейския съюз днес в открит израз на гняв от спирането в събота на транзита на попадащи по санкции стоки през Литва в руския балтийски анклав Калининград, предадоха световните агенции. 

Русия нарича мярката "незаконна блокада" и заплашва с ответни мерки срещу Литва, предаде Ройтерс.

Посланикът на ЕС Маркус Едерер се яви в руското външно министерство днес, съобщи агенцията. Петер Стано, говорител на европейската дипломатическа служба, каза, че Едерер "е обяснил, че Литва прилага санкциите на ЕС и че няма блокада".

Дипломатът е призовал Русия "да се въздържа от ескалационни стъпки и реторика", каза още говорителят.

Обаче секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев заяви, че "на подобни враждебни действия Русия, безусловно, ще отреагира", предаде Интерфакс.

"Съответните мерки се изработват в междуведомствен формат и ще бъдат приети в най-близко време. Техните последствия ще окажат сериозно отрицателно въздействие върху населението на Литва", каза още той, цитиран от същата агенция.

Дипломатическата криза е заради Калининград, пристанище на Балтийско море и околната област, където живеят почти милион руснаци. Те се свързани с Русия чрез железопътна връзка през членката на ЕС и НАТО Литва.

Тя затвори този маршрут за основни стоки, попаднали по европейски санкции заради войната на Русия в Украйна, като например строителни материали, метали и въглища.

Забраната засяга половината от номенклатурата на досегашния транзит, пише украинският информационен сайт НВ.

В началото на юни Европейският съюз прие шестия пакет от санкции срещу Русия, в който разшири списъка на лицата и организациите, подложени на ограничения за износ на стоки и технологии с двойна употреба. Освен това беше разширен списъкът със стоки и технологии, които могат да допринесат за технологичното усъвършенстване на руския сектор за отбрана и сигурност. Той включваше 80 химикала, които биха могли да се използват за производство на химически оръжия.