Литовските железници са спрели транзита на ред руски стоки, попадащи под санкциите на ЕС, до Калининград, предаде радио "Свобода". Те уведомиха ръководството на региона за това, каза губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов, цитиран от медията.

Почти 50 процента от всички стоки, доставяни от руски региони, попадат под забраната на ЕС. Алиханов каза, че сега фериботната линия Уст-Луга - Балтийск ще се нуждае допълнителни кораби за доставка на стоки. Според ръководителя на региона, забранявайки транзита на стоки до Калининградска област, Литва грубо е нарушила правилата за влизането си в ЕС.

Калининградска област е руски анклав, граничещ с Литва и Полша. Железопътната пътническа комуникация с него се осъществява през територията на Литва без промени, а самолетите летят над Балтийско море, тъй като въздушното пространство на страните от ЕС е затворено за Русия.

В началото на юни Европейският съюз прие шестия пакет от санкции срещу Русия, в който, наред с други неща, разшири списъка на лицата и организациите, подложени на ограничения за износ на стоки и технологии с двойна употреба. Освен това е разширен списъкът със стоки и технологии, които могат да допринесат за технологичното усъвършенстване на руския сектор за отбрана и сигурност. Тя включваше 80 химикала, които биха могли да се използват за производство на химически оръжия.