Дания вече ще участва във военни мисии и отбранителни действия на ЕС по света.

Външният министър Йепе Кофод връчи днес на върховния представител за външната политика Жозеп Борел писмо, с което скандинавската страна уведомява, че страната му иска да участва в Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО). Това стана в началото на Съвет „Външни работи“ в Люксембург.

„Европейската политика за сигурност и отбрана, както и европейските ценности изобщо са сериозно застрашени от ужасяващата агресия на Русия в Украйна. И затова е важно да бъдем заедно“, заяви Кофод.

През 1993 г. Дания получи правото на редица изключение от някои европейски политики, сред които и ОПСО. Родината на Хамлет остава и единствената страна членка, която не е задължена да приеме еврото.

Причина за решението за участие в ОПСО е руското нахлуване в Украйна на 24 февруари. В резултат в началото на юни бе свикан референдум. 66,9 на сто, или две трети от населението на страната, гласуваха „за“.

„Две трети са доста. Датчаните ясно изразиха волята си. Така ЕС ще бъде по-силен, ще увеличим капацитета ни на действие“, каза Борел.

Той обеща ЕС да предприеме всички стъпки по бързото и цялостно включване на Дания в своите военни мисии и операции.

Заради руската агресия други две скандинавски страни – Швеция и Финландия, подадоха молби за членство в НАТО. Дания отдавна е част от Северноатлантическия пакт