Президентът Румен Радев заяви днес в отговор на въпрос, че кабинетът "така и не успя да изработи българско предложение, а сега внася френското, при това, прехвърля цялата отговорност на Народното събрание, без да заяви позиция., предаде БТА.

"Не може министър-председателят да внася чуждо предложение без свое мнение. Той не е куриер, а премиер", каза президентът, цитиран от агенцията.

Румен Радев каза това пред журналисти, помолен за коментар за предложението на френското председателство на Съвета на Европейския съюз, свързано с ветото за Република Северна Македония (РСМ), внесено вчера в Комисията по външна политика на Народното събрание.

„Моята позиция е ясна и тя е от Консултативния съвет по национална сигурност, от моите обръщения към Народното събрание и българския народ“, посочи държавният глава.

Той определи предложението на френското председателство като стъпка в правилната посока.

„Но остават редица въпроси, които трябва да бъдат изяснени, преди да се вдигне ветото“, добави Румен Радев.

Той каза също, че борбата с корупцията е съдебна реформа, която е спряла. Коментарът му беше в отговор на въпрос за призива на премиера Кирил Петков и двамата да застанат от правилната страна на историята. 

„Постът на министър-председателя концентрира в себе си голяма власт и ако има проблем с доверието, той се решава не на улицата, а с управленски решения и действия“, каза държавният глава.

Той отбеляза, че вотът на недоверие и изборите са рутинна демократична парламентарна процедура.

Държавният глава присъства днес на церемонията по встъпването в длъжност като член на Управителния съвет на БНБ на Илия Лингорски, който е от президентската квота  в управата на Централната банка.